Soloviov şi Larionov, de Evgheni Vodolazkin

0

Soloviov și Larionov este primul roman al scriitorului rus Evgheni Vodolazkin, autor al celebrului “Laur”, de care eu am fost foarte încântată la momentul lecturii și chiar după aceea. O carte care te surprinde și te marchează creează adeseori mari așteptări în ceea ce privește alte scrieri ale aceluiași autor, de aceea am încercat să las deoparte umbra lui Laur și să privesc acest roman ca pe ceva de sine stătător. Nu mi-a fost prea greu, dat fiind faptul că reperele temporale sunt diferite, ceva mai apropiate de prezent decât Evul mediu evocat în “Laur”.

“Soloviov și Larionov” este un roman despre istorie, fără a fi un roman istoric propriu-zis, gravitând în jurul noțiunilor de timp și spațiu. Împletind realitatea cu ficțiunea, Vodolazkin alătură două personaje din vremuri diferite, unindu-le prin forța spațiului de a absorbi clișeele timpului. Soloviov este un tânăr istoric al anilor ’90 din secolul trecut, care și-a ales ca obiect al cercetării viața generalului rus Larionov, combatant în războiul civil ce a măcinat Rusia la începutul secolului 20. Pe fondul unui prezent presărat cu rămășițe ale trecutului, construcția epică își etalează paleta de culori, purtând cititorul prin Crimeea de ieri și de azi, pe țărmul pitoresc al Mării Negre, prin Petersburgul sobru, cu ale sale clădiri impunătoare, prin camere sordide din locuințe comune, pe străzi ce reflectă eterna curgere a vieții.

Timpul și adevărul istoric sunt temele centrale ale acestui roman, scris într-un stil digerabil, plăcut, în pofida profunzimii ideilor strecurate printre rânduri. Cercetarea lui Soloviov pare a fi nu doar una istorică, ea are rezultate și în plan personal, ducând treptat la o descoperire a sinelui. Enigmele trecutului se cer a fi rezolvate laolaltă cu cele sentimentale ori cu cele existențiale, astfel că tabloul este unul complex, reunind momente și întâmplări din diferite perioade, din diferite planuri: prezentul lui Soloviov, copilăria sa, copilăria generalului Larionov, anii de afirmare militară, anii de maturitate și cei ai bătrâneții, marcați de o întrebare fără răspuns- cum a scăpat generalul de execuție după pierderea războiului și instaurarea noului regim ostil vechilor forțe. Ceea ce iese în evidență este impactul puternic al acestui regim asupra Rusiei, încât și după înlăturarea sa, reminiscențele nu sunt simple umbre, ci lucruri palpabile.  

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.