Scorpia de Anne Tyler

0

Un roman amuzant și inteligent, o reinventare a uneia dintre operele lui Shakespeare în cadrul proiectului Hogarth Shakespeare. Nu este greu de ghicit sursa de inspirație a autoarei – „Îmblânzirea scorpiei” – din care extrage idei, teme, ba chiar și numele unor personaje, adaptându-le spațiului contemporan. Doctorul Battista este un om de știință care face experimente pe șoareci, dedicat trup și suflet muncii sale. Kate este fiica sa cea mare, nemăritată la aproape 30 de ani și totodată cea care se ocupă de gospodărie și de sora mai mică, de când mama lor a murit. Doctorul Battista are și un asistent rus, a cărui viză expiră în curând și astfel, proiectul științific în care și-a investit ultimii ani va rămâne în aer. Doar o căsătorie ar putea împiedica expulzarea valorosului asistent pe nume Piotr.

Am râs mult citind această carte, iar persoanjele și întâmplările, pe alocuri previzibile, mi-au oferit suficientă adrenalină pentru a o parcurge ca pe apă, curioasă să descopăr deznodământul – va fi sau nu îmblânzită această scorpie modernă, care nu e chiar așa scorpie, în fond? Până spre final, autoarea menține tensiunea, în vreme ce ne oferă, printre rânduri, o poveste despre cunoașterea de sine, despre iubire și o sumedenie de alte probleme contemporane. Doar nu vă închipuiți că veți regăsi în paginile cărții ceva din atmosfera shakesperiană. Dimpotrivă, totul este puternic ancorat în spațiul cotidian actual, ceea ce demonstrează că doar decorul epocilor se schimbă – problemele, în esență, rămân aceleași.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.