Ruta subterană de Colson Whitehead

0

Am citit cartea aceasta în original, cu puțin timp înainte să apară în ediție românească, tot cu prilejul Gaudeamus. Observ că mulți dintre prietenii mei o citesc deja și ei, a luat și Premiul Pulitzer pentru ficțiune anul acesta, iar mie mi-a plăcut foarte mult. Romanul reconstituie o perioadă tulbure din istoria Statelor Unite ale Americii, axându-se pe problema sclaviei negrilor – o temă complexă, ofertantă, ce implică multe aspecte pe care autorul le abordează într-o manieră atractivă, reușind să ofere cititorilor o poveste incitantă și, lucru nu mai puțin important, veridică. Ai senzația că citești o carte scrisă mult mai aproape de anii pe care îi explorează, ca și cum chestiunea în cauză i-ar fi fost la fel de familiară autorului cum le-a fost și predecesorilor săi – William Faulkner, Harriet Beecher Stowe etc.

Ruta subterană a existat în realitate și era la vremea respectivă una dintre puținele șanse ale negrilor de a evada din sclavie. O rețea de căi ferate subterane, cu trenuri care treceau rar, în zile și la ore pe care puțini le cunoșteau, albi care erau împotriva sclaviei și îi ajutau pe negri să ajungă în stațiile bine ascunse ale acestei incredibile construcții subterane. Cora este o tânără sclavă rămasă singură după ce mama sa a fugit, abandonând-o, supusă la chinuri și umilințe îngrozitoare. Viața ei este insuportabilă. Vina mamei ei planează cumva și asupra ei, iar suferința sa este dublă. Așa că acceptă fără prea multe ezitări propunerea lui Caesar (un negru care avusese parte de un tratament mult mai blând la stăpâna precedentă, ba chiar știa și să citească), de a fugi împreună folosind ruta subterană. Doar că evadarea de pe plantație nu înseamnă libertate cu adevărat. Statutul negrilor înainte de războiul de secesiune era unul inferior și chiar și în mijlocul albilor care se declarau împotriva sclaviei erau priviți altfel, victime ale prejudecăților și ale temerilor ascunse. În așa-zisa libertate, exterminarea lor se realiza pe căi mai blânde și mai ascunse, spre exemplu prin sterilizare, la care erau supuși sub aparența unor controale gratuite ale stării de sănătate. Am aflat multe lucruri interesante din această carte și am savurat cu sufletul la gură povestea intensă a Corei. Problemele de natură socio-istorică reprezintă fundalul, dar romanul lui Colson Whitehead poate fi citit pur și simplu ca un roman de acțiune, căci suspansul nu lipsește, iar Cora intră foarte ușor în sufletul cititorului.

Lecturi plăcute vă doresc!

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.