Recomandări de cărți pentru zile fierbinți

0

Vara este anotimpul meu preferat și pentru că pot citi mai mult. Și nu doar cantitatea contează, ci mai ales atmosfera în care decurge lectura, pentru că totul pare mult mai plăcut vara. Ador să citesc la firul ierbii și pe plajă, lăsându-mi mintea să zburde liberă, într-o savuroasă aventură livrească. Am pregătit pentru voi câteva recomandări din care vă puteți inspira în alegerea lecturilor de vacanță:

„Casa de la Marginea Nopții” de Catherine Banner (Editura Humanitas Fiction) – deși am citit-o primăvara, mi se pare o alegere minunată pentru vacanțele petrecute „acasă”, pentru că te poartă într-un loc pitoresc, aproape rupt de lume, iar fantezia are suficient spațiu de desfășurare, în pofida dramelor care se desfășoară în decursul unui secol pe insula Castellamare. Între mit și crunta realitate, personajele acestui roman se nasc și mor, iar parfumul tufelor de bougainvillea le însoțesc fiecare pas.

O nouă traducere din opera lui Charles Bukowski a apărut de curând la Editura Polirom – „Muzică de belele”, un volum de proză scurtă ce poartă amprenta stilului binecunoscut al scriitorului american, în paginile căruia respiră personaje colorate, indecente, mai degrabă neplăcute, dar cu toate astea, fascinante. Printre berile care curg, întotdeauna la six-pack, veți găsi scriitori aspiranți, femei disponibile, pariori la cursele de cai și tot felul de personaje dubioase… și delicioase.

„Îmi amintesc de tine” de Yrsa Sigurdardottir (Editura Trei) – dacă doriți să vă răcoriți sau, și mai mult, să vi se zbârlească părul, trebuie să citiți romanul acesta sumbru, bântuit de fantome. Tensiunea crește treptat, până ce veți simți că în întuneric se ascund lucruri misterioase. O dispariție de-acum câteva zeci de ani, o insulă aproape abandonată, pustie în timpul iernii, apariții și zgomote bizare și multe alte ingrediente care țin cititorul cu sufletul la gură și picioarele bine acoperite cu pătura.

„Lămâi, cărți și prieteni” de Jo Cotterill face parte dintr-o nouă colecție a Editurii Corint dedicată adolescenților – Smart Age. V-o recomand pentru că poate fi citită cu aceeași plăcere și de adulți, mai ales de cei pentru care lectura reprezintă o pasiune. O incursiune în lumea cărților și a prieteniei, savuroasă și asezonată cu… lămâi. Vara se bea foarte multă limonadă, dar povestea aceasta nu e despre limonadă. Lămâile au locul lor în poveste, unul neobișnuit, ce-i drept, dar nu vi-l dezvălui.

„Cină cu ficat și inimă” de Mihaela Apetrei (Editura Trei) – o carte plină de suspans, în care o serie de morți misterioase par a avea legătură cu invitațiile la cină pe care le onorează Murki, un ins obez pentru care invitațiile au un rol esențial, conturează de fapt modul său de viață. Multe enigme și răsturnări de situație, asezonate cu referințe culturale. Relaxant și ușor de citit, dar nu superficial, un deliciu pentru iubitorii genului polițist și o carte minunată pentru vacanță pentru toți ceilalți.

„Spulberatic” de Anca Vieru (Editura Polirom) este un roman despre memorie, despre urmele pe care un om le lasă în sufletele celor care l-au cunoscut, dar și în obiectele ce stau mărturie a existenței sale. O știam pe Anca Vieru ca autoare de proză scurtă („Felii de lămâie”, Polirom, 2016) și am remarcat în cadrul romanului amprenta acelui stil de a scrie. În cele patru părți ale romanului „Spulberatic”, cititorul descoperă piese de puzzle pe care trebuie să le aranjeze ca să obțină imaginea finală. Tiberiu Vreme, personajul principal, aș putea spune, este evocat din diferite unghiuri – o colegă de serviciu care fusese îndrăgostită de el cu mulți ani în urmă și care își amintește de el atunci când vede imaginea unor statui expuse pe fundul mării, într-o inedită expoziție muzeală; apoi fosta soție și fiul pe care l-a abandonat când a fugit din țară, la sfârșitul lui 1989; și, poate cea mai importantă mărturie – paginile din jurnalul său, descoperite într-un tomberon de două puștoaice. Peste ani, una dintre fetele care găsise jurnalul postează fragmente din el pe internet și astfel Tiberiu reînvie în amintirea celor care l-au iubit. Misterul învăluie destinul lui, omul rămâne o enigmă plină de presupuneri. Descrieri savuroase ale unor timpuri demult trecute, ale unor întâmplări cu miez desăvârșesc atmosfera incitantă a romanului.

Vacanță cu lecturi plăcute vă doresc!

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.