Patti Smith, o poveste

0

Ne-am cunoscut acum vreo două săptămâni. Parcă de niciunde, în mâinile mele a apărut o carte. Mi-o înmânase o prietenă, exclamând triumfător: “Uite cartea!”. O copertă cool, o poză alb-negru şi titlul: Pe când eram doar nişte puşti. Deşi m-a intrigat titlul şi m-a atras fotografia, nu-mi aduceam aminte să fi vorbit vreodată despre ea şi cu atât mai puţin să-mi fi manifestat interesul de a o citi. Eram în perioada în care aveam impresia că orice aş citi, nu m-ar mulţumi pe deplin, dacă nu e scris de I.Yalom.

Sceptică, dar mânată de o oarecare curiozitate, am început să răsfoiesc cartea şi, înainte să-mi dau seama, eram deja bine ancorată în poveste, dorindu-mi să nu se termine niciodată şi să nu fiu forţată să ies din lumea ei. Aşa am descoperit artistul Patti Smith. Numele nu-mi era străin. Cine nu a ascultat măcar o dată în viaţă melodia Because the night? Şi totuşi, era un personaj total nou pentru mine, plin de comori pe care abia aşteptam să le găsesc.

carte Patti Smith

Cartea, o autobiografie, m-a plimbat prin toate momentele-cheie din existenţa autoarei. De la copilărie la maturitate, de la vise la realizări măreţe. Am fost părtaşă la frumoasa poveste de dragoste dintre Patti şi fotograful Robert Mapplethorpe. I-am adorat aşa cum erau, tineri, nebuni, în căutare de sine, completându-se perfect ca artişti. Şi, deşi n-au putut să se salveze ca şi cuplu, i-am admirat pentru felul în care au reuşit să păstreze intactă prietenia, legătura profundă dintre ei. Îmi doream să fiu acolo, cu ei, descoperind New Yorkul şi lumea artistică înfloritoare din jurul hotelului Chelsea. Andy Warhol, Allen Ginsberg, Janis Joplin, Jimi Hendrix, Bob Dylan au fost doar câţiva dintre cei implicaţi în evoluţia lui Patti Smith. A fost cea mai grea, dar şi productivă perioadă din viaţa ei. Lipsa banilor, problemele din relaţie şi lipsa unei direcţii clare nu au descurajat-o însă. Capacitatea de a-şi menţine optimismul şi dorinţa de a crea ceva care să-i inspire şi să-i îmbogăţească pe ceilalţi au împins-o spre progres. De la poet trăind în subzistenţă, artist vizual în căutare de sine, critic muzical, actriţă, drumul spre muzica punk a fost neaşteptat. Totul a început  în anul 1971, cu o lectură de poezii puţin atipică, în cadrul căreia, din dorinţa de a nu plictisi publicul, Patti a adus un chitarist care s-o acompanieze. Deşi controversat, evenimentul a avut succes, iar artista a continuat să introducă treptat şi alte instrumente muzicale în formaţie. Aşa a apărut primul album Horses, în 1975, considerat una dintre cele mai importante creaţii din istoria punk rockului american.

Am apreciat dăruirea şi respectul pe care le-a avut faţă de sine şi scopul ei, menţinându-se departe de capcanele lumii artistice. De-a lungul anilor, Patti suferise mai multe pierderi. Prieteni, idoli, oameni care o inspirau, au căzut în lumea întunecată a drogurilor, cauzând multă durere şi totodată inspirând-o să le ducă mai departe cauza.

carte Patti Smith

O curioasă simbioză între feminitate şi masculinitate, duioşie şi duritate, cuminţenie şi revoltă, atitudinea rebelă, spiritul liber, modul mistic de a vedea viaţa, alura de Peter Pan, stilul vestimentar Tomboy şi nu în ultimul rând autenticitatea şi calitatea actului artistic au fost elementele esenţiale în crearea fenomenului anilor ‘70, Patti Smith.

About Author

Aliona Tcaci

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.