Patrick Modiano-Premiul Nobel pentru Literatură 2014

0

Scrierile lui Patrick Modiano au adunat păreri diverse în spațiul virtual românesc. Unii au fost plăcut impresionați, pe alții nu i-a mișcat câtuși de puțin stilul scriitorului francez, în vreme ce alții s-au arătat de-a dreptul plictisiți. Eu am citit doar trei dintre scurtele sale romane și m-am arătat fascinată de atmosfera și poveștile țesute de Modiano- Dora Bruder, Micuța Bijou și Câinele-fantomă. Reconstituiri ale unor povești de viață din trecut, pornind de la crâmpeie de amintiri, de la fotografii vechi și îngălbenite și de la ceea ce evocă memoria locurilor.

Pe fundalul Parisului recent se suprapun imaginile Parisului din anii ’60 sau cel din anii celui de-al doilea război mondial. Ca niște umbre, în fiecare din romanele amintite, figurile trecutului bântuie memoria celui care și le amintește și care caută să deslușească mai mult despre ele, privind locuri sau clădiri îmbibate de amintiri, hârtii sau fotografii uitate. Modiano scrie fluid și destul de simplu, însă cuvintele sale au o încărcătură puternică, transmit obscuritatea trecutului și atmosfera tulbure presărată cu multe necunoscute. Iar farmecul nu constă în răspunsuri, ci în căutarea lor.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.