Ostatic 2.0: Camera din Teheran, de Alex Deva

0

O lectură ușoară și captivantă, plină de suspans, aventură și tehnologie- așa aș caracteriza în câteva cuvinte acest roman, cu care reprezentanții sexului tare se pot delecta într-un week-end, când vremea îi ține departe de ocupațiile mai energice. Mă îndoiesc că titlul vă sună cunoscut, întrucât popularizarea cărții nu a avut dimensiuni extinse. Totuși, este una din cărțile care a reușit să-mi rămână în minte prin atmosferă, prin poveste și prin îndrăzneala autorului de a aborda un subiect atât de inedit în peisajul autohton, îmbinând elemente familiare, personaje și situații rupte din realitatea înconjurătoare. Și mi-a mai rămas în minte ambalajul deosebit în care vine ambalată această poveste- cartea este bogată în ilustrații realizate de Darius Panaite, care accentuează caracterul alert, iar grafica și hârtia sunt de foarte bună calitate, încât răsfoirea sa este o adevărată plăcere.

Povestea pare desprinsă din filmele de acțiune americane, cu protagoniști de pe meleagurile noastre- un tip, pilot de elicopter, este luat ostatic și este izolat într-o cameră închisă, în care are acces la un calculator conectat la internet, prin care poate comunica, aparent fără restricții, cu cei de-acasă, din România. Mai mult, o cameră web aflată în colțul încăperii transmite în direct pe internet fiecare mișcare a ostaticului. Misiunea de salvare este anevoioasă, iar întrebările și necunoscutele te copleșesc. Cine sunt răpitorii și ce vor să obțină prin această acțiune a lor? Cât de puternică poate fi iminența morții? Inteligența și îndemânarea sunt ingrediente-cheie în demersurile celor care încearcă să dezlege ițele acestei bizare povești.

Nu voi dezvălui mai mult din întâmplările palpitante ce fac deliciul acestei proze, însă pot spune că nu veți găsi prilej de meditație pe teme filosofice, ci mult suspans și episoade tensionate și, pe alocuri, câteva note de familiaritate. Personajele sunt bine construite, dar lipsesc introspecțiile. De fapt, așa cum îi șade bine unui thriller, care sub nicio formă nu are voie să plictisească, ci trebuie să te țină în priză, ceea ce cartea de față reușește cu succes. Documentarea este bine realizată, mai ales că autorul nu este străin nici de pilotaj, nici de sfera IT, fapt care conferă verosimilitate povestirii, evidențiind totodată bogata imaginație a acestuia.

Pentru mine, a fost o lectură mai mult decât neobișnuită, atât ca stil, cât și ca subiect. Preferințele mele literare se încadrează în alți parametri, dar mă bucur că am îndrăznit să încerc și altceva și că a fost mai bine decât mă așteptam.

Ilustrații de Darius Panaite

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.