Nuferi negri de Michel Bussi

0

Apărut de curând la editura Polirom, romanul acesta face o incursiune în fascinanta lume a picturii, prin intermediul unei povești întunecate, pline de suspans. În Giverny, satul francez pe care Monet l-a transformat într-un adevărat loc sacru pentru iubitorii picturii, are loc o crimă, destul de aproape de grădina care, cândva, i-a servit drept inspirație celebrului pictor pentru minunatele sale tablouri cu nuferi. Crima aceasta constituie punctul de plecare al unor investigații complicate, din care nu puteau lipsi „Nuferii”, așa cum nu puteau lipsi figurile feminine, provocatoare și misterioase.

În decorul acela mirific, straniul se suprapune perfect, ascunzând secrete și chipuri încețoșate. O fetiță de 11 ani își înfruntă mama pentru pasiunea sa, pictura. În buzunarul bărbatului ucis s-a găsit o carte poștală destinată unui copil cu prilejul aniversării de 11 ani. Învățătoarea din sat, o femeie aflată în floarea vârstei, avea oarece legături cu cel ucis, deși era căsătorită și, cum la țară lumea vorbește vrute și nevrute, ea intră lesne în vizorul poliției, reprezentată de comisarul Laurenç. Avem și o a treia figură feminină- o bătrână de peste 80 de ani, locatara morii de pe malul râului în care a fost găsit cadavrul bărbatului ucis și care, de la înălțimea turnului în care locuiește, pare că a văzut mai multe, doar că mai nimeni nu o observă pe ea – siluetă ștearsă care abia se deplasează și care nu atrage atenția nimănui, ca și cum ar fi parte integrantă a peisajului.

Firele investigației și ale poveștii se încâlcesc și se descâlcesc, scoțând la iveală piese de puzzle care mai degrabă complică decât să lămurească, încât finalul te izbește în plin și abia atunci înțelegi jocul impresionant pe care l-a pus în scenă autorul. „Nuferi negri” este mult mai mult decât un roman polițist, așa cum ar părea la o primă vedere. Iar cadrul și referințele artistice sunt doar ingrediente menite a captiva cititorul și a-l atrage în acest joc al timpului și al minții. Căci, o dată ajuns la final, nu-ți poți reține uimirea, încerci să depeni firul în sens invers și să refaci tabloul pe care fără să știi l-ai privit de-a lungul lecturii.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.