Noutăți pentru serile lungi de iarnă

0

Sfârșitul toamnei aduce cu sine multe noutăți editoriale, prilejuite în special de târgul de carte Gaudeamus, care ne umple rafturile cu prospături numai bune să ne acompanieze în nesfârșitele seri friguroase. Avem mai mult timp pentru citit și chiar avem de unde alege. Anul acesta, editurile s-au întrecut pe ele însele, o sumedenie de cărți interesante au ieșit de sub tipar și ne fac cu ochiul. În cele ce urmează le voi semnala pe acelea dintre ele care m-au atras în mod deosebit.

Călătorind prin Europa de Est – Gabriel Garcia Marquez (editura RAO)

Este o culegere de cronici ce descriu călătoria întreprinsă de scriitorul columbian în țările socialiste din Europa, în anul 1957, în calitate de corespondent al ziarului El Espectador. Am răsfoit volumul la Gaudeamus și l-am așezat pe undeva în fruntea listei de dorințe. Chiar dacă avem de-a face cu texte jurnalistice, amprenta lui Marquez le conferă farmec și greutate. Manuscrisul a fost descoperit după moartea scriitorului, ceea ce îl face și mai interesant pentru admiratorii acestuia.

Imago – Ludmila Ulițkaia (editura Humanitas Fiction)

Îmi place cum scrie Ludmila Ulițkaia, una din vocile cele mai rezonante ale literaturii ruse contemporane. Imago se înfățișează ca o frescă a Rusiei poststaliniste și ne aduce în fața ochilor imagini impregnate puternic de culorile și izurile epocii respective. Încă din prima pagină ne întâmpină o farfurie cu jumări de ouă și atmosfera sordidă, greoaie a interioarelor rusești, în care pâsla pare a fi materialul predominant, soios, mirosind ciudat. E ceva grosolan care persistă în aer și se agață de chipurile personajelor, respingând orice urmă de sensibilitate. Este probabil amprenta sufletului rus, aspru, călit, lipsit de delicatețe. Ceva te izbește la fiecare frază, începând cu numele oamenilor, ca un hârșâit de care nu poți scăpa chiar de-ți acoperi urechile.

Dragoste la 17,50$ – Charles Bukowski (Editura Polirom)

Abia aștept să fac cunoștință cu Bukowski și această antologie de povestiri pare cea mai bună alegere. Știu că scrie dur, că temele abordate de el nu sunt din cele potrivite minților sensibile, dar eu am o înclinație aparte pentru scrierile care te zguduie, le prefer celor siropoase, dulcegi, romantice. Violență, sărăcie, degredare, sex, alcool – fac parte din ingredientele pe care Bukowski le presară pe hârtie frust, fără pic de menajamente. S-ar putea spune că Bukowski dezvăluie mizeria umană. Eu zic că mai degrabă înfățișează natura umană, așa cum este ea.

Cexina Catapuxina – Matei Florian (Editura Polirom)  

E suficient titlul pentru a atrage o minimă atenție asupra romanului lui Matei Florian, roman ce promite o incursiune într-o literatură a simțurilor, o poveste în care fiecare detaliu este trecut prin filtrul afectiv, pe scurt o carte pe care nu o citești, o simți.

Copiii războiului – Varujan Vosganian (Editura Polirom)  

Tot de la Polirom mi-ar plăcea să citesc Copiii războiului de Varujan Vosganian pentru că m-a fascinat Cartea șoaptelor atunci când am citit-o, iar povestea, așa cum este ea vag sugerată pe coperta a patra, pare a fi cel puțin la fel de interesantă, coborând în vremuri nu atât de îndepărtate, dar încă nu îndeajuns cunoscute la adevăratele lor dimensiuni psihologice. Volumul este destul de consistent, trece de 500 de pagini, așa că îl consider numai bun de citit la vreme de iarnă, la gura sobei, dacă se poate, căci stilul de a povesti al lui Vosganian se potrivește perfect cu o atare atmosferă.

Coajă de nucă – Ian McEwan (Editura Polirom)  

Ian McEwan revine cu un nou roman spectaculos – Coajă de nucă, tradus la noi de Editura Polirom, la scurt timp după lansarea sa simultană în Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Ineditul acestui roman care vorbește despre crimă și despre trădare îl reprezintă perspectiva narativă, aceea a unui fetus care, în mod bizar, este perfect conștient de ceea ce se petrece în lumea în care încă nu a pătruns. Foarte lăudat acest scurt roman, așa că așteptările îmi sunt destul de mari.

Sunt convinsă că printre cărțile prezentate de mine sau printre cele despre care nu am apucat să vă vorbesc, le veți găsi pe acelea ce vă vor însoți în lunga iarnă ce ne așteaptă.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.