Muza de Jessie Burton

0

Vreau să vă prezint un roman care m-a surprins, la fel de nou precum cele din lista recomandărilor și pe care întâmplarea a făcut să îl citesc. Nu se afla în vizorul meu și mi-l închipuiam prea calm și plicticos pentru gusturile mele. M-am înșelat. Am avut parte de o lectură antrenantă și am pătruns pe un teritoriu pe care nu-l credeam a fi atât de incitant – lumea artei. Povestea se desfășoară pe două planuri – Anglia anilor șaizeci și Spania anilor treizeci, fiecare plan având câte un personaj principal: Odelle Bastien, o imigrantă de culoare din Caraibe, și Olive Schloss, fiica unui dealer de artă evreu. Odelle este pasionată de scris. Olive este pasionată de pictură. Dar în anii treizeci, pătrunderea femeilor în universul artelor nu este atât de ușoară precum ne pare nouă astăzi. Gloria artistică părea a fi rezervată doar bărbaților. De aceea Olive se ferește de proprii părinți atunci când pictează și nu-și atribuie meritele asupra propriilor tablouri. În anii șaizeci, situația femeilor este ceva mai dulce, dar încă nu cunoaște toate avantajele pe care acestea le au astăzi.

Cele două povești sunt legate prin fire subtile ce se dezvăluie ușor-ușor cititorului. Un tablou de proveniență incertă, al cărui autor se pare că ar fi un spaniol pe nume Isac Robles apare la Londra, la Institutul de Artă Skelton, unde tocmai a fost angajată Odelle, adus de proaspătul său prieten, cu care va avea și o idilă plină de turbulențe. Isac Robles este și tânărul care, în anii treizeci, apare la conacul în care s-au instalat Olive Schloss și părinții săi, în căutarea unei vieți tihnite care să le rezolve problemele familiale pe care le au. În ecuație mai intră și o veche legendă spaniolă, a surorilor Iusta și Rufina. Isac va deveni muza lui Olive, sau cel puțin așa crede ea, că el este cel care o inspiră, că prezența lui a descătușat energia creatoare nebănuită care mocnea în ea. Aceste amănunte pe care vi le-am dezvăluit sunt doar câteva coordonate ale acestei ingenioase povești în care arta joacă un rol important, supraviețuind evenimentelor întunecate ale istoriei – războiul civil din Spania, apoi, cel de-al doilea război mondial. Un roman al supraviețuirii. Și nu mă refer doar la artă când spun asta, ci și la personajele fascinante ce prind viață în paginile sale. Atmosfera romanului încă mă bântuie. Ca și cum enigmele nu s-ar fi dezvăluit în întregime la finalul lecturii.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.