Maestrul din Petersburg, de J.M. Coetzee

0

Dacă l-ați citit până acum pe Dostoievski, dar și dacă nu v-ați încumetat până acum să gustați scriitura sa densă și pătrunzătoare, romanul lui J.M. Coetzee vă va introduce în lumea scriitorului rus, în deplina ei întunecime interioară și în atmosfera exterioară dezolantă, dominată de sărăcie și teamă. Deși ficțională, povestea pornește de la unele elemente reale, dar și de la altele asupra cărora planează îndoiala. Dostoievski se întoarce din Dresda la Petersburg în momentul în care află moartea fiului său vitreg, o moarte nu tocmai limpede, ce aduce cu sine detalii incomode. Pe fundalul sordid al Petersburgului din veacul al nouăsprezecelea, plutesc elemente din “Demonii”, alături de frământările celui care a dat literaturii universale opere de neegalat.

„Îmbătrânește, devenind zi de zi ceea ce fără îndoială va fi la sfârșit: un bătrân într-un colț, care nu mai are altceva de făcut decât să răsfoiască filele pierderilor suferite.”

Portretul lui Dostoievski este minuțios realizat, dramele sale interioare sunt copleșitoare, jonglează cu contradicțiile și remușcările ca un maestru, fără măcar să își perceapă înălțimea spirituală, izvorâtă din mizeria unei existențe nu tocmai exemplare. Patimile sunt nucleul suferinței sale, trecutul îl împovărează, prezentul îl scutură, iar viitorul se arată tulbure, printre umbrele morții. Temele din operele lui Dostoievski se oglindesc în acest roman ce pare revărsat dintr-o minte născută pe pământul Rusiei. Efortul creator cere sacrificii de sine care sunt evidențiate de fluxul narativ complex, în care emoția și suspansul capătă nuanțe mistice.

Chiar dacă nu cunoașteți scrierile lui Dostoievski, atmosfera romanului vă va familiariza cu spațiul amplu din care acesta şi-a extras seva și, probabil, vă va stârni interesul asupra acestora. Atmosfera de secol XIX este surprinzător de bine redată pentru o carte scrisă relativ recent. Stilul de a scrie a lui J.M. Coetzee are o savoare inedită, dar trebuie să recunosc că prea puțin l-am perceput ca și voce naratoarea, căci personalitatea lui Dostoievski pare să acapareze tot, inclusiv laudele pe care le merită acest roman.  

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.