„Lupul de stepă” de Herman Hesse

0

Dacă tot vorbim despre spirite libere, m-am gândit să vă recomand un roman deloc facil, dar care concentrează drama interioară a omului care alege să-și trăiască viața sfidând reperele și normele epocii în care a fost condamnat să se nască și să trăiască și care se zbate să afle sensul existenței.

Povestea îl are în centru pe Harry Haller, un singuratic, un inadaptat la timpurile în care trăiește, dezgustat de tot ceea ce îi oferă societatea. Te poți regăsi în gândurile sau ideile sale sau îl poți considera un nebun, fără a-i înțelege dedesubturile minții, caz în care lectura nu va fi chiar plăcută și nicidecum ușoară. Eu însă am rezonat destul de mult cu acest personaj inedit, iar cartea mi s-a părut încântătoare, cu toată bogăția de idei pe care o găzduiește, sau poate tocmai de aceea. Multiplele referințe filosofice, literare și muzicale conferă și mai multă densitate textului.

Atmosfera este adesea misterioasă, încărcată de simboluri și măști, iar centrul obscurității sale îl reprezintă Teatrul magic, loc în care Harry tânjește să ajungă din clipa în care află de existența acestuia. Oniricul îmbracă în mantia sa personajele, iar granița dintre real și imaginar devine tot mai subțire, pe măsură ce evenimentele se derulează. Lumea superficială din exterior este respinsă cu vehemență de către acest „lup de stepă”.

Romanul lui Hesse explorează singurătatea, izolarea de această lume, îndemnându-te să începi propria căutare de răspunsuri. Este o carte menită parcă să provoace, să zdruncine convingeri și, mai ales, să te lase plin de întrebări.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.