Lista de lecturi pentru vacanță

0

Vara a venit aducând cu ea o sumedenie de cărți irezistibile, pentru toate gusturile și pentru toate buzunarele. Valul noutăților editoriale s-a revărsat pe piața cărții în așteptarea vacanțelor. Nu-i ușor să alegi cărțile pe care le vei pune în bagaj pentru a fi savurate pe îndelete la malul mării sau oriunde altundeva te vor purta pașii în vacanță. Iată câteva recomandări de lectură, culese dintre noutățile acestei veri.

Herina – Marian Ilea

Micul oraș din munți plăsmuit de Marian Ilea răspândește aromele superstițiilor şi ale bomboanelor fondante, invitând la o halbă de bere rece și înspumată într-o atmosferă provincială tihnită, dar nu lipsită de întâmplări ce pun lumea pe jar. Romanul a apărut recent la Editura Cartea Românească și este numai bun de citit în vacanță (și nu numai), mai ales dacă mergeți undeva la munte, într-un cadru asemănător celui descris în paginile sale.

Salutări lui Troțki – Dumitru Crudu

Povestirile din acest volum sunt scurte și captivante. Se citesc ca pe apă și țin cititorul în priză pentru că expun subiecte inedite, pe alocuri incredibile, dar într-un registru realist, din care acțiunea nu lipsește. Banalitatea nu-și găsește loc în aceste bucăți epice dense ce explorează un univers bogat în întâmplări de tot felul, în trăiri din cele mai diverse – iubire, moarte, probleme casnice, chestiuni politice, beții aducătoare de bucluc. Personajele ce intră în scenă au ca punct comun bizarul, dozat cu grijă, pentru a rămâne totuși pe terenul normalității.

Călătoria spre obârșie. Gabriel García Márquez – Dasso Saldivar

Personalitatea lui Gabriel García Márquez mă fascinează, de aceea nu am putut rata această biografie proaspăt tradusă la Editura RAO, pe care abia aștept să o citesc, în pofida dimensiunilor considerabile. Dar, cum vacanțele ar trebui să însemne mai mult timp disponibil pentru lecturi pe îndelete, cred că reprezintă cadrul și momentul ideal pentru a citi această carte care, în afara umbrei îndrăgitului scriitor columbian, aduce cu sine și atmosfera exotică a locurilor natale ale acestuia.

Toată lumina pe care nu o putem vedea – Anthony Doerr

Roman premiat, dorit, discutat, pe scurt, un roman ce se bucură de o mare popularitate în rândul cititorilor. Atrage ca un magnet, încă din clipa în care îi afli titlul. Acțiunea se desfășoară pe parcursul celui de-al doilea război mondial și, din câte am înțeles, explorează tema prieteniei și pe cea a supraviețuirii, într-o scriitură de o frumusețe frapantă, irezistibilă. Am răsfoit cartea și tot ce se spune despre ea mi s-a părut întemeiat, așa că abia aștept să o savurez în această vară.

Ultimii martori (Solo pentru un glas de copil) – Svetlana Aleksievici

Un volum cutremurător ce adună mărturii ale celor care şi-au trăit copilăria în timpul celui de-al doilea război mondial. Chiar dacă nu este o lectură veselă și cu atât mai puțin optimistă, este totuși fascinantă tocmai prin bagajul trăirilor pe care le pune în pagină. M-a emoționat până la lacrimi. Nu știu dacă se potrivește cu vreun cadru de vacanță, însă este o carte de neratat printre noutățile verii și de aceea vă recomand să o treceți pe lista viitoarelor lecturi. Merită!

Domnii Golovliov – M.E. Saltîkov- Şcedrin

Rămânând în același cadru rusesc, să coborâm nițel în timp până în secolul al nouăsprezecelea, în epoca boierimii exploatatoare. Romanul “Domnii Golovliov”, care a poposit pe Strada Ficțiunii de la Editura All, reprezintă felia de literatură clasică pe care v-o recomand, pentru umor și pentru atmosferă, dar și pentru a diversifica sfera lecturilor.

Ultimul refugiu- Alexandru Păduraru

Acest volum de proză scurtă are cea mai pronunțată notă de suspans din întreaga listă, chiar dacă nu suspansul este trăsătura sa distinctivă, ci doar unul dintre ingredientele ce condimentează demersul narativ. Proză complexă, ce sucește și răsucește mințile cititorilor așa cum doar literatura de calitate reușește să o facă. Am descoperit “Ultimul refugiu” printr-o fericită întâmplare, altfel ar fi fost mai puțin vizibil chiar și pentru mine și vă recomand să îl căutați la Editura Tracus Arte.

Sunt încă multe cărți bune pe care nu le-am cuprins, dar care îmi fac cu ochiul la fiecare pas. Toate editurile s-au pregătit cum se cuvine pentru a mulțumi pe fiecare. Suspans, povești de dragoste, SF sau fantasy, biografii și pagini de istorie recentă sau mai veche, bijuterii clasice sau contemporane – avem cu ce ne umple bagajele pentru a da vacanței o minunată savoare livrescă.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.