Lecturi numai bune în miez de iarnă

0

Iarna, pofta de citit crește pe măsură ce mercurul coboară în termometre, iar deliciul unei ore petrecute la căldurică, alături de o cană mare de ceai sau cafea, după preferințe, și o carte bună, este de neînlocuit. Care să fie acea carte bună, în ton cu momentul, cu vremea de afară și cu decorul care oscilează între feeric și agasant? Hmmm, dificil de spus, dar voi încerca să găsesc câteva titluri printre cele citite de mine de-a lungul timpului, pe care să vi le recomand spre lecturare.

Misterul de Crăciun și Ca într-o oglindă, în chip întunecat

Chiar dacă au trecut sărbătorile, nu pot să nu amintesc aceste două cărțulii încântătoare ale norvegianului Jostein Gaarder, cunoscut îndeosebi pentru romanul Lumea Sofiei. Personajele principale ale cărților pe care vi le recomand, apărute în 2013 la Editura UNIVERS sunt copii, dar poveștile se adresează și celor mari, impresionând prin sensibilitatea și mesajele cu un puternic impact interior. Cert e că ambele cărți m-au făcut să prețuiesc mai mult viața și să redescopăr valori și idei importante.

Ecouri de dincolo de moarte și Camera întunecată

Două romane palpitante ale altui scriitor nordic, de data aceasta un suedez, Johan Theorin. Pentru cei care îndrăgesc genul thriller sunt perfecte- misterele, decorurile sinistre, în pustietatea și asprimea lor, intrigile încâlcite și secretele vechi de zeci de ani ce bântuie prezentul sunt ingredientele ce dau savoare și te lipesc efectiv de carte.

Iar dacă vreți să evadați din decorul hibernal și să pășiți cu gândul pe tărâmuri asupra cărora căldura plutește în valuri, v-aș recomanda o carte de-a lui Gabriel Garcia Marquez- Vijelia sau Dragostea în vremea holerei sau, de ce nu, dacă sunteți pasionați de scrieri memorialistice- A trăi pentru a-ți povesti viața. Atmosfera prozei marqueziene este fascinantă, te transpune într-o altă lume și poate reprezenta și un remediu eficient împotriva angoasei.

Și, pe final, v-aș recomanda și ceva care să vă pună la încercare flerul detectivistic- romanele și povestirile ce îl au ca protagonist pe Sherlock Holmes. Sunt nemaipomenite, captivante și nu în ultimul rând, amuzante. Iar din sfera autohtonă, păstrând nota, nu pot să nu pomenesc romanele polițiste ale Rodicăi Ojog-Brașoveanu, în special cele în care evoluează năstrușnica Melania Lupu.

Ce spuneți? Vă face vreo carte cu ochiul?

 sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.