Lecturi de vară

0

În plină vară e o adevărată plăcere să citești la firul ierbii sau pe nisipul fierbinte- e sezonul vacanțelor și, cel puțin teoretic, avem mai mult timp liber pe care îl putem umple citind. Unii preferă cărți captivante, pe care le citesc pe nerăsuflate- thrillere, romane polițiste, fantasy, SF. Doamnele și domnișoarele se delectează cu povești de amor siropoase. Dar sunt și cititori care aleg să citească în vacanțe cărți cu greutate, profitând de timpul mai lung și mintea mai relaxată pe care le au la dispoziție.

De-a lungul verilor trecute, am savurat romane ale scriitorilor români pe care le-aș putea numi clasice- Pânza de păianjen a Cellei Serghi, Europolis a lui Jean Bart, Dincolo de nisipuri, de Fănuș Neagu, aducând parcă, prin ele, ceva din atmosfera copilăriei sau a adolescenței. S-au dovedit a fi lecturi foarte potrivite sezonului. Cred că are un rol și locul în care te găsești. Dacă nu poți pleca nicăieri în vacanță, cărți care să te poarte prin locuri exotice pot fi alegerea care alungă monotonia. Vâltoarea, de Jose Eustacio Rivera, romanele și povestirile lui Gabriel Garcia Marquez sau cele ale lui Naghib Mahfuz- O mie și una de nopți și zile, de exemplu, sunt doar câteva recomandări în acest sens. La fel de interesante sunt jurnalele de călătorie- eu tocmai ce am început să citesc unul al lui Nikos Kazantzakis.

La plajă, sub soarele ce încinge pielea și nisipul, aș recomanda un volum de proză scurtă cu un titlu foarte interesant- Felii de lămâie, de Anca Vieru, apărut recent la Polirom. Au ceva deosebit povestirile ei, nu sunt deloc acre, ci mai degrabă dulci-amărui. De altfel, cred că proza scurtă merită încercată indiferent de moment, dar cu atât mai mult atunci când timpul nu permite o lectură de amploare. Dintre cele mai proaspete apariții editoriale, vă propun Bibliotecara de la Auschwitz, de Antonio G. Iturbe, apărută la Editura Rao, Flori de ruină, de Patrick Modiano, apărută la ART sau Doi pentru o copilărie. Povești vechi și noi, de Paul Grigoriu, Editura Hasefer.

Oferta de carte este atât de bogată, încât alegerile sunt de multe ori dificil de făcut. Oricare ar fi gusturile literare ale fiecăruia, cu siguranță veți găsi cărțile care să vă bucure vacanțele. Lecturi plăcute!

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.