Istorii despre literatură și orbire, de Julian Fuks

0

Povestirile trebuie spuse, trebuie citite, trebuie ascultate. Spiritul povestirilor este sărăcit atunci când acestea sunt ferecate între paginile unei cărți care se pierde printre rafturile infinite ale unei biblioteci.

Este surprinzătoare densitatea și profunzimea acestei cărți a tânărului scriitor brazilian Julian Fuks, nu numai din perspectiva unei voci proaspete în literatură, ci și prin tema abordată. Dificil de încadrat într-o categorie bine definită, împletind elemente biografice, cu unele eseistice, dar și cu o subtilă notă ficțională, Istorii despre literatură și orbire aduce în atenția cititorului trei mari nume ale literaturii lumii- Jorge Luis Borges, Joao Cabral și James Joyce, prin prisma neajunsului ce le-a marcat la un moment dat existența- orbirea și, în special, impactul pe care această stare indezirabilă îl poate avea asupra unei persoane pentru care litera scrisă înseamnă chiar rațiunea de a trăi.

Este dureros să iubești cărțile și să nu le mai poți vedea, să nu mai poți citi și nici scrie, să trăiești mistuit de această neputință. Julian Fuks realizează o rafinată incursiune în conștiința creatoare, dezvăluind frământările, neliniștile acesteia. Și reușește să-și atragă cititorii prin fraze fluide, bine ticluite, pline de substanță. Istoriile sale au consistență și savoare, satisfac exigențele cititorului pretențios, dar, totodată, sunt capabile să-l captiveze și pe cel obișnuit cu lecturi mai facile. Pentru că literatura este o forță de care acest tânăr scriitor se folosește cu mult succes, vorbind despre ea și despre uneltele sale, condensând într-un număr redus de pagini o amplă meditație asupra acesteia și asupra orbirii. O asociere poate bizară, nefirească, ce exemplifică, într-un fel, ironia sorții.

M-a surprins într-un mod cât se poate de plăcut această carte, și de aceea nu ezit a o recomanda celor care îmi cer părerea când sunt în pană de inspirație.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.