Femeie, iată fiul tău, de Sorin Titel

0

Deși titlul are rezonanță biblică, și cu toate că ne aflăm în postul Paştelui, romanul pe care vi-l recomand nu are un specific religios, însă pe întinderea sa, deloc modestă, se remarcă o religiozitate a cuvântului, a frazelor bine ticluite, capabile să înglobeze o sumedenie de povești, de destine, conferind scriiturii o densitate ce te copleșește. Nu vă lăsați înșelați de cele aproximativ 350 de pagini. În realitate, romanul pare a avea vreo 700 de pagini, și nu doar pentru că așezarea în pagină este foarte concentrată, ci și datorită sumedeniei de voci care, prin poveștile lor, umplu spațiul narativ.  

Scriitorul ne poartă pe rând prin satele din Banat la sfârșit de secol XIX, prin Franța anilor ’70, prin România anilor ’50, dar și prin Imperiul austro-ungar, aflat în ajunul destrămării, urmărind personaje ale căror existențe împletesc simplitatea cu bizarul. Atmosfera se preschimbă o dată cu fiecare fir narativ, de parcă am avea alăturate bucăți din diferite romane, într-un mozaic ce folosește un liant invizibil, dar a cărui prezență este totuși pregnantă. Alăturarea acestor povești nu este însă întâmplătoare, elementul ce le leagă, și care creează totodată misterul greu de pătruns, este asemănarea frapantă a unor personaje alese aleatoriu de destin. Și, nu mai puțin importantă este esența celor mai multe dintre personaje, ceea ce le unește fără a le alătura- singurătatea, care, privită în profunzime, poate fi considerată tema acestui roman.  

Complexitatea romanului lui Sorin Titel nu poate fi cuprinsă în câteva idei, însă senzația ce te însoțește permanent pe parcursul lecturii este aceea că firul impalpabil al timpului se învârte pe o roată ale cărei asperități revin periodic în aceeași poziție, chiar dacă fundalul se schimbă. Trebuie să recunosc că nu a fost o lectură lejeră, așadar nu aș putea recomanda oricui cartea de față. Totuși, merită cu prisosință timpul afectat și mă bucură această reeditare, această aducere în actualitate a unei scrieri acoperite în aparență de uitare.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.