Din viața familiei Ion C. Brătianu. 1821–1891

0

Parfumul secolului al nouăsprezecelea se răspândește puternic din paginile acestei cărți- un volum de memorii interesant, plin de rafinament, ce surprinde și evocă portrete și întâmplări ce au marcat într-un fel sau altul istoria țării. Mă refer la momente de o deosebită importanță, cum ar fi aducerea dinastiei străine la conducerea României în 1866 sau dobândirea independenței în 1877. Dar, un loc la fel de important ocupă în cuprinsul acestui buchet de amintiri întâmplări mărunte, ce n-au transpărut în public, din viața familiei ce a avut un rol semnificativ în viața politică a acelor vremuri- familia Brătianu. Latura istorico-politică este prezentă, dar nu predominantă.

Sabina Cantacuzino, fiica cea mare a lui Ion C. Brătianu, zugrăvește, poate cu subiectivism și cu multă admirație, oameni, momente, o întreagă epocă dispărută la vremea la care scrie despre ea și pe care o privește cu dor și cu nostalgie, dorind să dezvăluie și să lase mărturie ceea ce s-a păstrat în memoria sa, înainte ca timpul să-și spună cuvântul și asupra ei.

Ajutându-se și de corespondența și de documentele familiei, ea reconstituie anii de viață ai tatălui său, după un secol de la nașterea acestuia. Un model și pentru familie și pentru toți cei care l-au cunoscut, caracter puternic, dar foarte modest, Ion C. Brătianu apare în lumina caldă a acestor evocări înconjurat de aura faptelor și a firii sale, reflectate în modul său de viață, în felul în care și-a educat copiii, dar și în abordarea problemelor politice.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.