Din tolba toamnei pentru zilele lungi de iarnă

0

Toamna se numără noutățile literare. Ca să avem ce citi iarna. Din punctul meu de vedere, este cea mai prolifică perioadă din an în materie de noutăți editoriale, ceea ce e cât se poate de benefic, dat fiind faptul că în anotimpurile reci avem mai mult timp pentru lectură. În acest număr al revistei vă voi recomanda câteva titluri proaspete. Pe unele le-am citit deja și garantez pentru ele, pe altele abia aștept să le savurez în serile lungi ce vor urma.

„Iubire cu i mic” de Francesc Miralles (Editura Humanitas Fiction) este un roman amuzant și inteligent în care întâlnim un protagonist mai neobișnuit, un motan care ajunge din întâmplare la ușa lui Samuel de Juan, personajul principal al cărții – un lector universitar specializat în filologie germană, care ducea o existență singuratică și anostă. Cel puțin până la apariția motanului pe care îl numește Mishima, după unul dintre scriitorii săi preferați. Regăsim multiple referințe literare pe parcursul lecturii, dar cartea nu este greoaie, dimpotrivă. Poate fi considerat un roman inspirațional, pentru că, în esență, oferă câteva lecții de viață inedite. Mie mi-a plăcut foarte mult.

„Ce-am pierdut în foc” de Mariana Enriquez (Editura ART – colecția Musai) este un volum de povestiri bizare și obsedante ce se desfășoară pe fascinantul fundal argentinian. Citesc acum cartea aceasta și are ceva care mă atrage, indescriptibil – stranii, violente, fruste, tăioase, povestirile acestea sunt un deliciu pentru cititorul potrivit. Cu atât mai mult cu cât au ca sursă de inspirație fapte reale. Ceva morbid planează în aer, subtil. Fără a se încadra în genul horror, aceste texte au în ele ceva de groază. Or poate că exprimă doar latura întunecată, aparent inexplicabilă, a umanului. Nebunia din noi și de lângă noi. O carte cel puțin interesantă.

„Petale de sânge” de Ngũgĩ wa Thiong`o (Editura Polirom) – un roman masiv și complex ce explorează un teritoriu dificil: Kenya în perioada de după cucerirea independenței, o perioadă tulbure, caracteristică de altfel spațiului african după intruziunea oamenilor albi. Am mai citit o carte a acestui scriitor, candidat de ani buni la Nobel, și mi-a plăcut. Titlurile sale sunt bine alese, cu o puternică încărcătură metaforică.

Și nu puteam omite laureatul premiului Nobel pentru literatură al anului 2017 – Kazuo Ishiguro. La Editura Polirom s-au reeditat cu acest prilej câteva volume aparținând acestuia, dintre care amintesc „Rămășițele zilei”, o poveste de dragoste impresionantă ce se desfășoară în Anglia, în pragul celui de-al doilea război mondial. Romanul a fost ecranizat în 1993, avându-i ca protagoniști pe Anthony Hopkins și Emma Thompson, un motiv în plus pentru a-mi dori să citesc această carte.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.