Cărți de colorat pentru adulți – relaxarea nu are vârstă

0

Printre task-uri și deadline-uri, proiecte și ambuteiaje, liste de bifat și probleme de rezolvat, nu știu cât de frecvent ajung oamenii mari să pună mâna pe creioane și să coloreze- frenetic, îndârjit, concentrat- așa cum o fac copiii. Nici măcar dacă au copii la vârsta coloratului. Și cu toate astea, m-am convins că e perfect posibil și că unii dintre noi chiar o fac.

Curentul pornit destul de recent din străinătate a ajuns deja și în România, prin cărțile Johannei Basford: Grădina secretă și Pădurea fermecată, publicate în premieră anul acesta la editura Litera. Aflată în prezent la al treilea titlu, autoarea face cumva o magie prin care a convins peste un milion de adulți din întreaga lume să înceapă să coloreze și să se simtă bine. Ne-am alăturat cu curiozitate acestor temerari, încercând să ne facem propria părere.

carti de colorat pentru adulti

Am dat drumul la un mini-studiu la care au participat 15 adulți (cu vârste cuprinse între 23-35 ani, majoritatea femei) și doi copii preșcolari (mini-eșantionul de probă). Cei selectați pentru a experimenta coloratul provin din domenii profesionale diferite: membri ai redacției noastre, dar și freelanceri, angajati în instituții, oameni din mediul creativ (design, IT, marketing) și din corporații.

Ce au avut ei de făcut? Evident, să coloreze, cât mai des, la alegere. Dar cum coloratul propriu-zis nu era singura activitate, căci aceste cărți cuprind și activități antistres- jocuri și labirinturi- am încercat să urmărim și cum influențează ele nivelul de stres. Le-am propus să folosească cele două cărți ale Johannei pe post de instrument terapeutic cât mai des și nu numai când se simt liniștiți și relaxați. Unii au început din primul moment și nu s-au oprit nici astăzi, mai ales datorită complexității desenelor și a numărului generos de pagini. Alții- mai puțini, e drept, au scurtat repede activitatea.

carti de colorat pentru adulti

Misiunea noastră a fost să le înregistrăm reacțiile, să le aflăm părerile și să vă prezentăm rezultatele. Majoritatea au primit provocarea cu entuziasm, foarte puțini cu neîncredere: “Cărți de colorat pentru adulți? Există?”.

Unii dintre noi am mers chiar să ne procurăm instrumente de lucru adecvate cu emoția cuvenită. Parcă eram înapoi în timp, undeva înainte de începutul școlii. Eu una mi-am cumpărat creioane colorate noi-nouțe, cu vârf foarte subțire și am revenit în magazin pentru o cutie de carioci. Și bine am făcut, căci am avut de lucru. Desenele sunt complexe, conțin structurii detaliate, unele miniaturale, care solicită atenție nemijlocită.

Nu ştiam că există cărţi de colorat şi pentru adulţi, în care să fie prezentate detaliile la un asemenea nivel. Pe mine m-a captivat din prima şi m-a ajutat să-mi descopăr o nouă pasiune. Acum am acasă şi cealaltă carte, “Grădina Secretă”, pentru că este o modalitate perfectă de a mă deconecta după o zi încărcată.
Mulţumesc pentru cadou şi pentru că m-aţi ajutat să descopăr o nouă modalitate de a-mi elibera mintea.

– Răzvan – programator

Majoritatea au folosit cărțile în cadrul lor profesional, preferând să înceapă să coloreze chiar la birou și au revenit la colorat și în timpul liber. Eu am avut scuza că am de colorat în scopuri profesionale, deci am profitat de ocazie de câte ori am avut chef și timp, adică destul de des, chiar zilnic. Pentru o persoană care lucrează mult la calculator, a fost un prilej bun să mă rup de acesta și să retrăiesc câteva momente de liniște și satisfacție asemănătoare cu cele din copilărie.

carti de colorat pentru adulti

După zile bune și mai multe planșe începute și nefinalizate, am ajuns la concluzia că activitatea propusă de cărțile de colorat îți permite să te concentrezi exclusiv pe clipa prezentă, pe activitatea în sine, să uiți de alte lucruri atâta timp cât ești implicat în ea- pe scurt, să te bucuri de moment. Prin varietatea modelelor, te stimulează să îți explorezi latura creativă, să îți antrenezi imaginația precum și abilitățile cognitive.

Aveam o zi mult mai stresantă decât de obicei şi, pe parcurs ce tot apăreau probleme peste probleme, toate necesitând rezolvări urgente, am început să mă simt copleşită. La un moment dat efectiv nu mai reuşeam să gândesc clar şi simţeam cum neuronii mei îşi dau “shut down” din cauza stresului. Atunci mi-am adus aminte că aveam în birou o “unealtă” despre care se spunea că luptă împotriva stresului: cartea de colorat pentru adulţi. Mi-am adunat creioanele colorate şi am răsfoit cartea până când am găsit o ilustraţie care mi-a plăcut şi mi s-a părut potrivită (ceva cu multe flori şi fluturaşi). Menţionez că am fugit de ilustraţiile full page, foarte detaliate, deoarece de obicei nu îmi place să las lucrurile neterminate şi îmi era frică de faptul că o să-mi creez un stres mai mare din a colora întreaga ilustraţie. M-am înşelat în această privinţă. O dată ce m-am apucat de colorat am simţit cum mă afund în detaliile ilustraţiei, iar singurul meu “stres” devenea ce culoare să aleg pentru a 5-a petală a unei flori frumos desenate lângă un fluture cu aripile deschise. M-am afundat foarte mult în acţiunea de a colora ilustraţia, atât de mult încât am uitat de tot şi toate. În acele momente, în mintea mea, nu mai existau problemele urgente, eram doar eu, creioanele de colorat şi cartea. Concluzia este că, pentru mine, a funcţionat. Nu a fost necesar să termin de colorat toată ilustraţia, iar 10 minute au fost de ajuns ca să mă calmez şi să văd soluţiile de care aveam nevoie mult mai clar. Când am pus creioanele jos, senzaţia de presiune generată de stres dispăruse.

– Diana

O observație interesantă este că aceste cărți îi ajută pe unii să se calmeze și să se relaxeze, dar pot produce efectul opus- stres și agitație, altora. Cui, mai precis? Am fost puține persoane (recunosc că și eu) cărora ne-au dat transpirații reci activitățile de colorat, cel puțin la un moment dat. De ce? Din motive personale. Pentru perfecționiști, e un coșmar să vadă în fața lor atâtea modele complexe, dintre care unele minuscule, de completat. Activitatea devine un soi de sarcină pe care ei simt nevoia să o ducă la îndeplinire cât mai bine. Deci, “La revedere, relaxare”. Așadar, nu aș recomanda acest tip de activitate persoanelor care se știu mai nerăbdătoare, cu toleranță scăzută la frustrare, orientate spre rezultate și cu tendințe spre perfecționism.

Am introdus în mini-studiul nostru și copiii din dotare, pentru a avea un termen de comparație, noi găzduind copii interiori, ei fiind copii în timp real. Ca și în cazul tinerilor adulți, am obținut reacții și rezultate diferite (datorită faptului că am nimerit două tipuri diferite de personalitate). Unul dintre copii s-a concentrat pe sarcină, a respectat contururile, a combinat culori, a făcut cu plăcere activitatea pe o perioadă de aproximativ 20 de minute. Celălalt s-a mulțumit să mâzgălească preferențial un gândac dintr-o serie, cu entuziasm dar mai rapid, maxim 5 minute, după care a plecat spre o activitate mai dinamică. Consider totuși că de la ei ne putem lămuri în domeniul sincerității: copiii nu obișnuiesc să facă voluntar sarcini care nu le plac, iar ai mei au răspuns spontan la provocare de la prima invitație.

carti de colorat pentru adulti

În ce privește obiectivul cărților de a oferi activități antistres, sunt de părere că e nevoie să conștientizăm dacă el există la un nivel remarcabil: după absența sau prezența bunei-dispoziții și a plăcerilor cotidiene și chiar la nivel simptomatic-comportamental (de exemplu, consum frecvent de cafea, tutun, dulciuri etc). Dar aceasta este o discuție mult mai largă pentru care coloratul poate fi un punct de pornire. În practica psihoterapeutică, culoarea, desenatul și proiecțiile personale sunt folosite pentru a comunica diverse stări interioare, deci coloratul ar putea avea și el un rol într-un proces mai amplu de recăpătare a conexiunii cu emoțiile și gândurile din propria persoană.

Voiam să-ţi spun că mi-a făcut mare plăcere să colorez şi că m-a relaxat foarte mult.:)
Mi-a plăcut faptul că am putut să-mi folosesc imaginaţia în utilizarea culorilor şi am fost destul de impresionată de rezultatul final. Consider că este o metodă creativă, eficientă şi cost saving pentru relaxare.
Să nu uităm că nu eşti niciodată prea mic sau prea mare pentru a fi creativ.

– Ana – project manager

După această primă incursiune în lumea cărților de colorat pentru adulți, eu aș avansa următoarele recomandări. Urmărește cum arată o zi obișnuită din viața ta. Observă cum stai cu îndeplinirea nevoilor de bază (alimentație, somn, mișcare etc) și sociale. Cât loc ocupă munca în viața ta și care sunt modalitățile obișnuite de relaxare?

În funcție de acestea îți poți face o imagine despre nivelul de stres la care te supui și poți căuta strategii de combatere. Întoarcerea la activități plăcute e o metodă clasică și bună. Anumite studii sunt de părere că mai ales pentru femei acest tip de activități care nu implică luare de decizii, riscuri și sunt mai degrabă repetitive ajută la scăderea nivelului de stres, prin creșterea producției de serotonină.

carti de colorat pentru adulti

Pentru cei care consideră că stresul nu face parte din viața lor, coloratul poate fi mai degrabă semnul unei tendințe creative și a unei laturi jucăușe mai dezvoltate în mod natural. Dacă e așa, atunci și șansele de a deveni stresați sunt mai mici.

Autoarea Johanna Basford este deja la a treia carte, “The Lost Ocean”, iar celelalte două le găsiți în librării și pe site-ul editurii Litera.

foto: Anca Sorca

About Author

Avatar

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.