Cărți de citit iarna

0

La sfârșit de noiembrie, la București s-a desfășurat Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, iar editurile au pregătit o mulțime de noutăți pentru iubitorii lecturii. Am avut de unde alege – și cărți proaspete, și altele ceva mai vechi, scoase „la mezat” de prin depozite, la prețuri mici, mici, dar nu mai puțin valoroase. Spre exemplu, două volume aparținând scriitoarei argentiniene Silvina Ocampo – „Promisiunea” (roman) și „Furia și alte povestiri”, ambele achiziționate la prețuri modice de la Editura Univers. Am descoperit-o de curând pe Silvina Ocampo și i-am citit câteva povestiri în engleză, care m-au încântat. Mă bucură descoperirea acestor ediții în limba română pentru că am remarcat că farmecul scriiturii latino-americane se păstrează mai bine la traducerea în română comparativ cu engleza. Am regăsit în prozele sale atmosfera aproape magică a țărilor din America de Sud, marcate de turbulențele sociale, pulsând de viață, într-un amestec incitant de violență, superstiție și pasiune. Cum însă cărțile apărute cu ani în urmă sunt mai greu de găsit, voi continua cu câteva prospături care mi se par nemaipomenite.

„Zile de Crăciun – 12 povestiri și 12 sărbători pentru 12 zile” de Jeanette Winterson (Editura Humanitas Fiction) cred că nu are nevoie de prea multe argumente – un cadou perfect de pus sub brad, fie că o dăruim cuiva, fie că ne transformăm în propriul Moș Crăciun. 12 povestiri de savurat în zilele de vacanță, sub sau pe lângă brad, după cum preferă fiecare.

„Gala-Dali” de Carmen Domingo (Editura Humanitas Fiction) este una dintre cele mai frumoase cărți pe care le-am citit în ultima vreme. Nici nu se terminase târgul când m-am apucat de ea și m-am lăsat prinsă în mrejele acestui personaj fascinant care a fost Gala, muza și neobișnuita iubire a lui Salvador Dali – o femeie ambițioasă, egoistă, non-conformistă dar mai ales puternică și dornică de libertate. O libertate pentru care a luptat cu toate forțele, scandalizându-și contemporanii. Artă, rafinament, pasiune într-o poveste inspirată din realitate.

„Moartea unei veverițe” de Dumitru Crudu (Editura Univers) – un nou volum de povestiri al scriitorului basarabean care m-a cucerit anul trecut cu ale sale „Salutări lui Troțki”. Nu puteam rata o nouă carte a sa și-am reușit să obțin una dintre cele iscălite de el cu prilejul lansării (fără să fi participat), iar apoi l-am și întâlnit la târg, emoționată. Verva sa de povestitor, ironia savuroasă care surprinde tristețea vremurilor și le dă o notă umoristică m-au captivat de la bun început. Abia aștept să văd despre ce veveriță ne povestește, printre altele, în acest volum.

„Trei etaje” de Eshkol Nevo (Editura Humanitas Fiction) sondează cu nerușinare conștiința umană, explorând probleme cu care ne confruntăm mulți dintre noi, fără a le recunoaște fățiș. Este un roman despre mine, despre tine, despre oricare din noi. Cele trei niveluri ale sinelui sunt expuse cu ajutorul a trei povești interesante, iar în urma lor rămân o grămadă de întrebări.

„Murind când vine primăvara” de Ralf Rothmann ( Editura Art) – ar putea fi o altă carte despre al doilea război mondial, asemeni multor altora, căci acest subiect pare inepuizabil în tragismul său. Totuși, perspectiva lui Rothmann are ceva aparte, poate mai puțină melodramă și mai multă neutralitate. E suficient să răsfoiești primele pagini pentru a-ți dori să citești cartea.

Acestea sunt doar câteva din posibilele cadouri livrești de Crăciun. Aș mai aminti câteva din sumedenia de cărți ale scriitorilor români contemporani apărute la Editura Polirom – „Cei frumoși și buni” de Cristian Fulaș, Tot spațiul dintre gândurile mele” de Bogdan Răileanu, „Istoria lacunelor” de Bogdan Suceavă sau reeditarea romanului „Fantoma din moară” al Doinei Ruști. De asemenea, semnalez apariția unui nou roman scris de Nicolae Stan, pe care îl admir datorită romanului „Apă neagră” – proaspăt lansat la Editura Junimea, romanul Agonia lui Constantin” îmi pare interesant. Și aș mai menționa și romanul „Moartea lui Igor Alexandrovici de Pavel Păduraru, apărut la Editura Paralela 45, mai puțin cunoscut și popularizat, promite o lectură plină de haz și alertă. Sper că așa va fi.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.