Anne Frank: The Diary of a Young Girl

0

Una dintre cele mai cunoscute cărți în întreaga lume, impresionantă nu doar din perspectiva tragicului destin al Annei Frank, ci și datorită acuității și profunzimii cu care aceasta descrie perioada dificilă petrecută în ascunzătoare, surprinzând dramatismul anilor celui de-al doilea război mondial, dar și propria sa maturizare, în circumstanțe neobișnuite și apăsătoare. Este surprinzătoare forța morală de care dă dovadă Anne în condițiile vitrege ale timpului său- idealurile, visele sale, optimismul care pare să n-o părăsească nicio clipă m-au impresionat foarte mult.

Prima parte a jurnalului am citit-o lent și abia ulterior mi-am dat seama cât de mult mă atașasem de adolescenta mult mai matură decât ar fi trebuit să fie, de personalitatea sa puternică. Deodată am început să percep tot ceea ce nu este scris în aceste pagini, dar care, subtil, conturează drama celei care a fost Anne Frank. Golul care avea să se caște brusc a început să-și facă simțită apropierea pe măsură ce mă îndreptam către final- un final ca o tăietură în carne vie, al cărui moment n-am vrut să-l cunosc dinainte. Am evitat să mă documentez asupra acestui moment, cât și asupra ultimelor luni din viața ei și am lăsat ca totul să vină de la sine.

Prezența Annei Frank este aproape palpabilă- însemnările sale au străbătut anii și granițele, împlinind, postum, visul ei cel mai important, acela de a deveni o scriitoare cunoscută în întreaga lume. Ideile și concepțiile sale, uimitoare pentru o fată de vârsta ei, cât și pentru epoca în care și-a trăit scurta viață, s-au adeverit ulterior, în procesul de emancipare a femeilor și a tinerilor. Anne visa o lume mai bună și o viață valorificată la maxim. Nu-și dorea să rămână o simplă femeie casnică, asemeni mamei sale și multor altor femei, ci să se dedice unor idealuri înălțătoare, să cunoască lumea și oamenii.

În pofida situației critice în care se afla, ea îndrăznește să gândească mai departe de ceasul prezent și reușește să-și mențină spiritul liber și să descopere fericirea dinăuntrul ei. Iată de ce o consider un exemplu surprinzător de forță lăuntrică. Un spirit ca al ei nu putea rămâne încătușat în granițele timpului nefast pe care l-a trăit. Vocea sa se face auzită și astăzi dintre paginile jurnalului său- un document neprețuit care face din ea o supraviețuitoare.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.