Adam și Eva, de Liviu Rebreanu

0

“Bărbatul și femeia se caută în vălmăşagul imens al vieții omenești. Un bărbat din milioanele de bărbați dorește pe o singură femeie, din milioanele de femei. Unul singur și una singură! Adam și Eva! Căutarea reciprocă, inconștientă și irezistibilă, e însuși rostul vieții omului.”

Am citit prima oară această carte cu mulți ani în urmă, pe când eram în liceu, și a rămas în mintea și pe buzele mele ori de câte ori am fost întrebată despre o carte ce m-a marcat puternic sau despre primul titlu de carte ce îmi vine în minte. Am recitit-o de-a lungul anilor ce s-au scurs și de curând m-am întors iar la paginile sale, convinsă fiind că le voi percepe la fel de intens, spre deosebire de alte cărți care impresionează doar în adolescență sau sunt percepute diferit la fiecare recitire. “Adam și Eva ” a avut un puternic impact asupra mea deoarece am regăsit în paginile sale formulări a ceea ce trăiam și nu reușeam să descriu cu propriile cuvinte. Roman al iubirii absolute, în care mitul se împletește cu filosofia, revelând o concepție inedită asupra destinului uman, “Adam și Eva” surprinde trăiri intense, ce depășesc barierele timpului și spațiului, conturând ideea sufletelor pereche, a androginului primordial din care se desprinde esența vieții.

Deși nu îmbrățișez teoria reîncarnării, puternic nuanțată în paginile cărții, povestea sufletelor pereche ce călătoresc de-a lungul eternității căutându-se continuu, m-a fascinat din prima clipă și am încercat și atunci și acum să ajung la sâmburele de adevăr din mijlocul ei. La cincisprezece ani, cartea aceasta vorbea despre mine. Nu pot vorbi despre ea astăzi făcând abstracție de propriile trăiri și de aceea pot spune că, dintre toate cărțile pe care le-am citit, aceasta a străpuns ultima barieră dintre cititor și carte, infiltrându-se în cel mai ascuns ungher al ființei mele. Cifra șapte revine ostentativ în paginile romanului, indicând cele șapte vieți necesare desăvârșirii iubirii și, cumva, această cifră și-a făcut simțită prezența adeseori și în viața mea.

Simbolistica este amplă în acest roman, iar tema cvasiexplorată a iubirii atinge sublimul, așa cum rareori poate fi percepută de oamenii de rând, ancorați în latura materială a vieții. Am intuit de la prima lectură componenta spirituală a romanului care, în urma lecturii recente, mi s-a dezvăluit mai profundă, mai plină de semnificații. Totuși, “Adam și Eva ” se dovedește a fi lesne de abordat atât la vârsta adolescenței cât și la o vârstă mai matură. Condiția esențială în înțelegerea ideilor şi a temei este cunoașterea acestui sentiment omniprezent și polivalent. Căci nu orice iubire poate atinge absolutul. Și nu oricine poate fi impresionat de frumusețea acestei cărți.

About Author

Andreea Iulia Toma

Existența mea ar fi lipsită de culoare dacă n-ar fi cărțile, cărora le-am dedicat o bună parte din timpul meu în ultimii ani (aproape patru), de când mi-am făcut și eu un blog ca tot omul și îmi dau cu părerea atunci când simt nevoia. Mămică, de profesie jurist, dar fără a fi practicat vreodată, mă învârt într-un spațiu înțesat de cărți, mici bucurii și tot felul de griji neinteresante.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.