9 cărţi care îţi vor provoca gândirea

0

Aceste cărţi nu sunt de genul unor lecturi uşoare cu care să te relaxezi într-o zi de duminică ploioasă. NU doar că te vor prinde în paginile lor încă de la primele rânduri, dar te vor şi ţine în lumea lor mult după ce ai închis cartea. Aceste cărţi sunt despre oameni şi despre deciziile la care suntem expuşi fiecare dintre noi. Personajele principale se confruntă cu realităţi crude şi cu toate acestea, ele nu se dau bătute şi dau dovadă de tărie în cele mai neobişnuite situaţii. După ce vei citi aceste cărţi, cu siguranţă vei privi lumea înconjurătoare cu alţi ochi.

1984 de george orwell1984 de George Orwell

Acest roman de George Orwell este unul cu caracter prevestitor. Este considerat un clasic al genului ficţiune utopică. În 1984, pentru prima dată în literatura de ficţiune, cititorului îi este introdusă teoria Big Brother şi noţiunea totalitarismului. Cu siguranţă această carte a fost cu totul înaintea timpului ei… multe din problemele ridicate în 1984 sunt încă relevante pentru societatea din zilele noastre.

fahrenheit 451 de ray bradburyFahrenheit 451 de Ray Bradbury

În acest roman foarte apreciat, Ray Bradbury conturează foarte bine societatea modernă şi principalele idei în jurul cărora se învârte: lumea este condusă de ideea consumerismului. Toate cărţile care provoacă cititorul să-şi analizeze decizile şi să gândească mai responsabil ar trebui să fie interzise şi arse. Sună ciudat, nu-i aşa? Autorul ne reaminteşte că cel mai cumplit lucru care se întâmplă în lume este acela că oamenii nu mai sunt conectaţi unul la celălalt, cu natura şi nu mai pun preţ pe moştenirea intelectuală a umanităţii.

procesul de franz kafkaProcesul de Franz Kafka

Franz Kafka a terminat de scris “Procesul” în 1915, dar cartea a fost publicată doar după moartea sa în 1925. O poveste impresionantă a bancherului Josef K. care ajunge să fie arestat, aparent, fără motiv. Pe tot parcursul poveştii, Josef se luptă cu absurditatea situaţiei în care se află. Oare va afla adevărul din spatele acuzaţiilor?

 

Conjuratia imbecililor de John Kennedy TooleConjuraţia imbecililor de John Kennedy Toole

Ignatius J. Reilly este un intelectual excentric, un extraordinar nătâng, un leneş şi un gras Don Quixote, toate într-una. Dispreţuieşte tot ce-i modern pentru că îi lipseşte “teologia şi geometria”. Duce o luptă interioară foarte puternică de genul “războiul tuturor împotriva tuturor”. Ignatius J. Reilly este, fără îndoială, un personaj unic din întregul univers al literaturii satirice.

Minunata lume noua de Aldous HuxleyMinunata lume nouă de  Aldous Huxley

Acest roman prezintă o lume utopică a unei societăţi ideale creată de Controlorii Mondiali. Aici, în acest univers, oamenii sunt în general mulţumiţi de felul în care sunt organizate lucrurile în lume şi în vieţile lor; primesc cu braţele deschise ingineria genetică, spălarea creierelor, sexul recreaţional şi drogurile şi o divizare strictă în caste. Dar întotdeauna va exista acela care luptă pentru schimbare.

Imparatul mustelor de William GoldingÎmpăratul muştelor de William Golding

Acest roman a devenit un bestseller şi a fost introdus ca lectură obligatorie la mai multe universităţi. Povestea urmăreşte un grup de băieţi care rămân blocaţi pe o insulă pustie. Pe parcurs ce problemele încep să apară, cruzimea naturii umane se dezlănţuie în toate modurile posibile.

 

catch 22 de Joseph HellerClenciul-22 de Joseph Heller

Clenciul-22 a fost la vremea apariţiei sale o carte îmbrăţişată de contracultura americană ca simbol al rebeliunii anti-instituţionale. Acţiunea romanului se concentrează asupra evenimentelor ce se derulează la o bază militară americană fictivă, în ultimele luni ale celui de-al Doilea Război Mondial, iar neobişnuitul protagonist al poveştii este Yossarian, un erou de o inventivitate şi energie inepuizabile, hotărât să supravieţuiască războiului. Romanul oscilează între comic şi teroare cu o uşurinţă fenomenală, explorând ingenios absurdul existenţei într-un mediu în care comunicarea a încetat, sufocată de birocraţie şi manii autiste, violenţa şi ameninţarea morţii sunt la ordinea zilei, iar păstrarea judecăţii şi a simţului realităţii necesită eforturi aproape supraomeneşti.

Marti cu Morrie de Mitch AlbomMarţi cu Morrie de Mitch Albom

Un roman biografic, emoţionant despre Mitch Albom şi mentorul lui, Morrie Schwartz. Multe persoane își lasă la un moment dat în spate mentorii şi ideile pe care le împărtăşeau, se pierd. Mitch a primit o a doua şansă să petreacă timp cu profesorul lui de sociologie dar de această dată, mentorul lui suferă de o boală incurabilă şi au doar câteva zile la dispoziţie.

 

Flori pentru Algernon de Daniel KeyesFlori pentru Algernon de Daniel Keyes

O scurtă poveste science-fiction despre persoanele cu handicap şi cum trecutul le afectează viitorul. Charlie Gordon, un bărbat cu handicap intelectual participă la un experiment menit să-i stimuleze activitatea cerebrală. Singura problemă e că acest experiment nu a mai fost testat pe oameni până atunci.

 

sursă: brightside.me

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.