Târgul Internaţional de Carte din Leipzig

0

Ca în fiecare an, agenţia noastră Fort Knox PR este prezentă în calitate de presă acreditată la Târgul Internaţional de Carte din Leipzig.

Acest Târg s-a ţinut în locaţia obişnuită (halele din afara oraşului Leipzig, 17-20 martie 2016), însă a adunat mai mulţi vizitatori, autori, presă şi bloggeri decât în anii precedenţi. Un total de 260.000 de oameni din Europa, America, Brazilia, Australia au trecut pragul acestui eveniment cultural atât de apreciat de lumea întreagă.

42 de ţări au dezbătut, citit, discutat, râs, obosit şi muncit împreună în cadrul acestei ediţii. Bineînţeles că şi a noastră Românie a fost printre ele, ca de obicei. Literaţii de toate vârstele şi categoriile sociale au fost martorii puterii cuvântului datorită celor 3.200 standuri de prezentare din acest an.

În plus, nu uităm de Manga – Comic – Con, această frumoasă “nebunie” de costume, artişti, desenatori, cosplayeri, tineri, bunici, mămici şi tătici- o explozie de fantezie şi libertate de exprimare ce m-a făcut să zâmbesc din suflet. Am savurat să fiu printre ei, să le văd şi să le simt frenezia, dorinţa de a arată ce pot şi ce ştiu, şi mai ales, măiestria cu care s-au transformat impecabil în personajele preferate din desene animate, din cărţi sau benzi desenate. Toleranţa şi respectul au fost stările cheie ale acestui Manga Comic Con.

Mi-am dorit foarte mult ca anul acesta să petrec mai mult timp cu reprezentanţii Ministerului Culturii de la noi din ţară, Luminiţa Corneanu, Alexandru Popescu şi echipa lor şi să cunosc scriitorii prezenţi. Am reuşit să fac acest lucru, prin amabilitatea tuturor celor prezenţi şi cu mare încântare am făcut cunoştinţă cu Dana Grigorcea şi cu Iulian Tănase. Amândoi au fost foarte deschişi la discuţii. România s-a prezentat foarte bine organizată, ca în fiecare an. Nu a fost o surpriză pentru mine să văd numărul mare de vizitatori de la standul ţării noastre.

targul International de carte din Leipzig

Surpriza cea mare a fost alta, şi anume semnarea acordului pe data de 18 Martie cu Târgul de Carte din Lepizig ca România să fie invitata de onoare a ediţiei din anul 2018. Bineînţeles că am fost prezentă la acest moment minunat şi pot spune că a fost una din puţinele dăţi în care m-am simţit cu adevărat mândră să fiu româncă.

România are atât de multe de oferit şi mă bucur enorm să pot să fiu o mică parte integrantă din cei ce încearcă să răspândească vorba despre valorile noastre culturale. Am avut ocazia să fiu singură la standul României şi să mă conversez în engleză şi germană cu cei dornici de informaţii despre ţara noastră.

Vecinii noştri din Bulgaria nu au fost anul acesta prezenţi, însă am vizitat cu drag şi standurile Ungariei, Serbiei şi în general tot ce ţinea de literatura balcanică şi est-europeană. Însă, cel mai mult m-a bucurat vizita germanilor la standul nostru, pozele făcute şi multele întrebări despre autorii noştri şi istoria noastră. Inevitabil am primit şi câteva întrebări simpatice despre Vlad Ţepeş şi vampiri, mai ales de la cei mici şi adolescenţi ce au vizionat prea multe filme Hollywoodiene cu şi despre vampiri.

Există foarte multă literatură contemporană românească valoroasă. Am descoperit şi eu autori noi, cărţi noi şi mai ales idei noi. Mereu mă intrigă felul în care scriitorii români se exprimă. Consider că există deja un anumit stil stabilit ce ne defineşte ca linie culturală.

O altă tânăra autoare prezentă la Târg a fost Adina Popescu, ce a prezentat un fragment din “Cartea Întâi: Cartea Pricoliciului” o parte din trilogia fantastică “O istorie secretă a Ţării Vampirilor”. Căutaţi această prima parte, o să vă placă… garantez. Este exact perspectiva “neaoşă” de care identitatea românească are nevoie.

Închei prin a mulţumi tuturor celor implicaţi de la Ministerul Culturii României şi autorilor prezenţi. Vă mulţumim că puneţi ţara noastră în frunte şi mai ales într-o lumină caldă, frumoasă şi diafană, ca o zi de primăvară.

Vă invit să vizitaţi site-ul Ministerului Culturii şi să susţineţi literatura noastră. Dacă nu noi, atunci cine? Dacă nu acum, atunci când?

text: Miriam Mircea
edgeandback.ro

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.