Savoir vivre, cu mâncare aleasă, vinuri prețioase și iubire, la Enoteca Amphora

0

Viața e alcătuită din mici momente de savoare, din bucurii, gesturi și surprize. Prea rar ne dăm răgazul pentru a le savura pe deplin, prea rar avem timp să gustăm sensul tainic al clipei.

Cina gourmet și degustarea de vinuri de la Crama Oprișor care a avut loc, vineri, 22 mai, la Restaurantul Enoteca Amphora din Timișoara a fost unul dintre acele momente în care, dincolo de necesitatea de a mânca, te încarci cu o stare de foarte bine. Mănânci, te rogi, iubești, o seară întreagă. A fost primul pas dintr-o călătorie inițiatică gândită de proprietarii locului, în arta de a trăi frumos.

Preparatele Enoteca Amphora pregătite cu migală, dichis și ingrediente deosebite au transformat o cină festivă într-una gourmet. Gourmet presupune o cunoaștere minuțioasă a bucătăriei, abilitatea unui chef de a crea un meniu ingenios, inspirat din natură, din anotimpuri, după rețete speciale.

„O bucătărie bună și un vin bun sunt raiul pe pământ”. Astfel și-a început poveștile, cu un citat din Henric al IV-lea, maestrul vorbelor și naratorul vinurilor oltenești ale Cramei Oprișor, Boris Ionescu. Un platou de brânzeturi, unele tinere și ușoare ca o briză de mai, altele maturate și cu gust bogat, asezonate cu felii de măr și sâmburi de nucă, a primit alături pe sprintenul și tânărul Caloian oltenesc, aducătorul ploilor benefice, al belșugului. „Caloian este vinul de prânz, vinul lejer, un Sauvignon Blanc care nu te face deloc să te simți agresat. Frumusețea lui constă în faptul că te poți bucura de el în fiecare zi”, a povestit reprezentantul Cramelor Oprișor.

Biftecul tartar, următorul fel al cinei gourmet, pregătit cu măiestrie, a fost încununat cu un Shiraz La Cetate, cu „tușe aromate” de ciocolată, cafea, piper roșu și ardei iute. La veselia invitaților la cină s-au alăturat și doi maeștrii ai folclorului autentic, naistul Mădălin Luca și țambalistul Mircea Ardeleanu, care ne-au purtat gândurile spre meleagurile Olteniei profunde, prin locurile unde oamenii, gusturile și natura au rămas nealterate.

„Reginele serii”, Tournedos Rossini și vinul Smerenie, au format un tandem perfect. Puțină lume știe că celebra rețetă de „Turnedos Rossini” îi aparține compozitorului italian Gioachino Rossini, iar alături de Smerenie, vinul care pansează sufletul, asocierea s-a transformat într-o simfonie de gusturi, culori și senzații: mușchiul de vită gătit la perfecțiune, încununat cu un disc aromat de foie gras și cu alte câteva ingrediente, care rămân secretul bucătarului chef.

Dintr-o seară perfectă nu putea lipsi un desert pe măsură, o prăjitură Red Charlotte, acompaniată de notele fructate ale vinului La Cetate – Tămâioasă Românească: flori de soc, de salcâm, faguri bogați de miere și caisele rumene de vară, toate s-au regăsit din plin.

Am încheiat cina gourmet la Restaurantul Enoteca Amphora gândind că nimic nu poate vibra atât de suav și magic ca sufletul unui om care se bucură de ce are viața să îi ofere mai frumos.

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.