Festivalul PLAI, un concept unic care promovează pionieratul în artă

0

Festivalul PLAI din Timişoara este un concept unic dezvoltat în România, fiind organizat în întregime de voluntari. PLAI a debutat în 2006, la Muzeul Satului Banăţean din Timișoara. Intenția organizatorilor a fost clară de la început și a rămas la fel: acțiuni civice pozitive, schimbări sociale și un oraș cultural activ. Pe parcursul a 12 ani, PLAI a îmbrăcat oraşul cu valorile sale şi a devenit un loc valoros în peisajul cultural al Timişoarei.

Am povestit într-un alt articol despre cum sunt aleşi artiştii (https://citestealtfel.ro/experimenteaza-altfel/festivalul-plai-cum-sunt-alesi-artistii-activism-prin-cultura).

Un alt lucru deosebit la PLAI este că aduce în atenţia publicului deschizători de drumuri, pionieri, artişti care testează concepte şi contribuie semnificativ la dezvoltarea artelor.

Anul acesta vom avea două nume valoroase la PLAI pe care le vom putea admira pe scena de world music şi la Casa Filmelor.

Tony Allen este unul dintre fondatorii afrobeat-ului. În single-ul “Music is My Radar” (2000) Blur aduce un omagiu lui Tony Allen, piesa terminându-se cu “Tony Allen got me dancing” (Tony Allen m-a făcut să dansez). Alţi mari artişti îi recunosc contribuţia artistică şi îl privesc ca pe un mentor.

“Fără Tony Allen, nu ar exista Afrobeat” – Fela Kuti.

“Probabil cel mai important toboşar ce a trăit vreodată” – Brian Eno.

În 2006, a format alături de Damon Albarn, Paul Simonon şi Simon Tong “The Good the Bad and the Queen”. În 2012 a format alături de Flea (Red Hot Chili Peppers) şi Damon Albarn (Gorrilaz) „Rocket Juice & the Moon”. A înregistrat 72 de albume.

La 77 de ani Tony va urca pe scena festivalului PLAI cu cel mai recent proiect al sau “A Tribute To Art Blakey & The Jazz Messenger”.

Link-uri video:

https://www.youtube.com/watch?v=g3YRHvh7eTs

https://www.youtube.com/watch?v=8-hMkHkoFrU

Sunete ale naturii – păsări, vânt, apă, voci umane îmbinate cu clape, tobe şi proiecţii, aşa sună Cristophe Chassol. Un virtuos al pianului şi un magician care reuşeşte să capteze sunetele naturii pentru a le transforma în muzică. În creaţia sa, a folosit şi texte ale poetului francez de origine română Luca Gherasim.

Chassol

Publicul asistă la un documentar, o călătorie vizuală şi sunete live ce îl teleportează din spaţiul în care are loc evenimentul în mediul creat de artist, la mii de kilometri depărtare.

În cazul Casei Filmelor din cadrul Festivalului PLAI, călătoria va avea loc până în Varanasi şi Calcutta prin intermediul proiectului Indiamore.

Fiul unui saxofonist şi şofer de autobuz, Chassol a început conservatorul de muzică la vârsta de 4 ani şi a studiat acolo următorii 16 ani. După absolvire a compus muzică de film şi de teatru. Este inventatorul stilului muzical “ultrascore”, care presupune crearea de muzică în jurul unor sunete naturale.

Link-uri video:

https://www.youtube.com/watch?v=X0euvHEnSw8

https://www.youtube.com/watch?v=92JjUqtcYPI

Pe cine mai asculţi la PLAI

Röyksopp şi Ed Rush (DJ set) la scena de after party

Gentleman – un artist german al stilului raggae care va urca pe scena world music

Dom La Nena – artistul rezident la PLAI în 2017, o tânără din Brazilia cu un itinerariu muzical internațional, considerată o revelație pentru istoria muzicii americano-latine.

Tamikrest – cu al lor rock’n’roll din deșertul Sahara

Bombino – cu o combinație fascinantă de muzică pur tradițională tuaregă și un blues electric cât se poate de contemporan

Mokoomba – prezintă lumii un amestec electrifiant de afro-fusion și ritmuri tradiționale de Tonga, care se îmbină cu vocea excepțională a vocalistului Mathias Muzaza.

Alte activităţi de neratat anul acesta sunt labirintul în care îţi descoperi personalitatea, organizat de una dintre cele mai mari trupe de teatru experimental şi interactiv din Europa, care vine la Timişoara cu performance-ul Octopus Tarot Labirint (link: https://www.facebook.com/events/665004480355279/), Yoga Tent – un festival dedicat pentru meditaţie şi yoga, unul dintre cele mai mari din ţară, la care vin traineri din România şi din străinătate, şi alte zeci de activităţi în zonele: ArtWorld, GameSpace, Well Being, Social Yard.

Să treceţi şi pe la Casa Filmelor. Sâmbătă şi duminică vor fi proiectate filme produse în Franţa, Germania şi Suedia, apreciate de cinefili.

Dacă nu aţi cumpărat un abonament sau bilet, o puteţi face şi la poartă în ziua în care veniţi la festival. Programul festivalului îl găsiţi pe siteul www.plai.ro, iar noutăţi aflaţi zilnic pe pagina de facebook (link: https://goo.gl/LdHWuq)

 

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.