Verde pentru Biciclete – Mișcare pentru pedalare

0

Campania “Verde pentru Biciclete”, proiect al Fundației Bega, este prima iniţiativă oficială din Timişoara care încurajează adoptarea mersului pe bicicletă ca şi alternativă ecologică pentru deplasarea prin oraş.

Campania noastră a debutat in octombrie 2008. Totul a început de dorința de a face o schimbare vizibilă pentru comunitatea timișoreană. Iniţiatorul Verde pentru Biciclete, Emil Cristescu, este un pasionat al mersului pe două roţi şi al sportului în general. În acest sens, ne-am pus întrebarea: Mai există biciclişti în Timişoara? şi ne-am propus să îi numărăm într-un anume fel. Astfel a apărut ideea numerelor de biciclete, numere de înmatriculare neoficiale ale bicicletelor, pe modelul numerelor de înmatriculare pentru maşini. Prin existenţa şi purtarea acestora, bicicliştii simt că fac parte dintr-o comunitate mai mare, că pot fi consideraţi parteneri egali în trafic. E interesant faptul că, în primele luni de campanie, când nu circulau prin Timişoara foarte multe biciclete cu număr, cei care aveau au început să se salute între ei, chiar dacă nu se cunoşteau. În momentul de faţă, am ajuns la aproape 16.000 de numere de biciclist distribuite în mod gratuit susţinătorilor campaniei în cadrul evenimentelor noastre. Plimbările pe două roţi marca “Verde pentru Biciclete” au drept scop atragerea atenţiei asupra importanţei şi beneficiilor mersului pe bicicletă. Dorim ca bicicliştii să fie trataţi ca şi parteneri egali în trafic și dorim să existe respect între șoferi, bicicliști și pietoni.

verde pentru biciclete

Ne adresăm cetăţenilor din Timişoara şi nu numai, indiferent de vârstă. Vrem să evidenţiem multitudinea de feluri în care poate fi privită o bicicletă: mijloc de deplasare ecologică şi economică prin oraş, în deplasările zilnice la muncă, la şcoală, la cumpărături, ca şi mijloc de distracţie şi recreere, ca şi modalitate de a face sport. Astfel au luat naştere diversele acţiuni pe care le-am desfăşurat: de la concursuri pentru copii şi tineri, la concursuri pentru toate categoriile de vârstă, la campanii de încurajare a mersului pe două roţi realizate în  rândul  companiilor (de exemplu, campania Angajatori pe două roţi), la acţiuni de recompensare a celor care merg pe bici, spre servicii (de exemplu, Micul Dejun Biciclist), la campanii de informare stradale şi în unităţi de învăţământ, cu privire la măsurile de siguranţă în trafic.

verde pentru biciclete

Oamenii au fost încântați de apariția unei organizații care să le apere drepturile, care să ceară condiții de pedalare civilizate și care să medieze dialogul între cetățeni și autoritățile locale. Mai mult, simt că într-adevăr fac parte dintr-o comunitate a lor. Poartă numere de bicicletă care dovedesc în mod neoficial apartenența la comunitate. Se leagă prietenii. Se bucură de plimbări în grup. Se ajută între ei. Așteaptă cu nerăbdare următoarele evenimente. De multe ori, ne solicită sfaturi, ne fac propuneri și vin cu soluții pentru bicicliști. Mai mult, foarte mulți ne-au mărturisit că au prins curaj să circule pe bicicletă prin oraș datorită nouă. Pentru că oarecum s-a schimbat atitudinea celorlaltor participanți la trafic față de bicicliști. Astfel încât, în permanență, numărul bicicliștilor din Timișoara crește!

De la debutul campaniei, au fost realizate piste de biciclete în Timișoara, semn că autoritățile au început să fie deschise la doleanțele bicicliștilor.

verde pentru biciclete

La 6 ani de la primul eveniment, putem afirma faptul că Verde pentru Biciclete a reușit să creeze cea mai puternică și mare comunitate de bicicliști din țară. Prima ieșire din acest an, Pedalarea de Primăvară, va avea loc în data de 19 aprilie 2015 și ne așteptăm la participarea unui număr de peste 4000 de bicicliști. Printre evenimentele planificate, se află și Cochete pe Biciclete, Ia Românească pe Bicicletă, Cupa Arsenal Park 2015, Cititori pe Bicicletă și Numărătoarea de Toamnă 2015. Toate vor fi presărate cu surprize, iar unele vor fi realizate în premieră.

Mai multe informații, pe pedaleaza.ro și pe fb.com/verdepentrubiciclete

Romina Faur
Project Manager Verde pentru Biciclete

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.