Valuri electronice

0

Asculți muzica ta preferată, în timp ce sub picioarele ce nu îți stau o clipă, ai nisipul fin al plajei. Este un sentiment de libertate cum rar se mai întâmplă. De fapt, s-a întâmplat doar de două ori până acum. Festivalul Neversea vine o dată pe an, făcând această experiență cu atât mai specială.

Festivalul Neversea 2018

Anul trecut a fost oarecum considerat Untold-ul litoralului, dar la fel cum se întâmplă în basme, a crescut într-un an cât alții în zece. Astfel că la ediția din 2018, așteptările erau foarte mari, iar Neversea nu a dezamăgit. Culoare, vibrații, sunete, mare, răsărit. Chiar dacă după prima zi, esti frânt de obosit, atunci când se termină, ai vrea mai mult.

Festivalul Neversea 2018

Am ajuns puțin sceptic în Constanța, deoarece vremea de la sfârșitul lunii iunie a fost cât se poate de schimbătoare și speram să nu plouă pe durata festivalului. Astrele s-au aliniat în așa fel încât ploaia s-a oprit imediat ce am intrat pe poarta festivalului, dar a revenit exact când am plecat, în ultima zi. Norocul a fost că seara, briza mării adia pentru ca tu să nu simți valurile de căldură de peste zi. Din acest punct de vedere a fost perfect. Anul acesta line-up-ul a fost destul de diversificat, să ajungă la toată lumea. Chiar dacă în esență este un festival preponderent cu muzică EDM, pe scena principală au urcat și John Newman sau The Script. Odată trecut de porțile împodobite cu pânză colorată, intri într-un tărâm fascinant, unde grijile îți rămân la poarta de securitate, iar singurul tău gând este cum să ajungi la toți artiștii deodată. Ai 5 scene de unde să alegi. Scena principală este rezervată pentru miezul nopții. Acolo vin headlinerii, cei cu nume sonore. Pentru genul underground, The Ark este locul unde Macanache, Paraziții, Deliric sau Dub FX iau microfonul. O scenă ceva mai mică, dar plină cu vibe de festival este Daydreaming. Poziționată cu spatele la mare, în fața ta ai DJ-ul, dar și marea sau răsăritul. Arată și îți oferă un feeling superb. După toate acestea poți încheia la The Temple, unde artiști precum Nina Kraviz sau Jamie Jones mixează mult după ce răsare soarele. În mare, acestea sunt activitățile muzicale cu care te întâmpină Neversea.

Festivalul Neversea 2018

Pentru a-ți fi mai ușor, pe aplicația Neversea, puteai să-ți programezi propriul line-up, pentru a nu rata niciun artist preferat. Noi am ajuns joi după-masa în Constanța și ne-am grăbit să ne schimbăm biletele în brățările de intrare. Am analizat puțin situația de acolo și ne-am întors la hotel să ne pregătim pentru primul headliner. Hardwell. Ani la rândul a fost ales DJ-ul nr.1 în lume, Hardwell este pentru a doua oară în România, după ce a fost și la Untold în urmă cu doi ani. Bineînțeles, setul lui începea aproape de ora 2 dimineața, așa că încălzirea ne-am făcut-o cu Blond:ish și apoi cu Alan Walker care atunci când am auzit în boxe: ”Where are you now” am sărit toți în aer. Hardwell a mixat până aproape de răsărit și cu toate că eram obosiți după drumul lung din acea zi, am stat până la final.

Festivalul Neversea 2018

A doua zi, pe lumină, am putut explora întreg universul Neversea. A fost o noapte lungă, așa că ziua ne-am început-o abia după ora 2 după-masa. Acum era cald pe plajă, lumea privea marea din șezlong, iar în spatele urechilor mixuri cunoscute sau mai puțin cunoscute întrețineau atmosfera. Organizatorii au pus la dispoziția oamenilor o sumedenie de activități și locuri de făcut poze, pentru că, ce ar fi un festival la malul mării, fără cel puțin 1000 de fotografii? Leagăne înflorate, corăbii, verdeață, baruri, selfie stick gigant, camera misterelor, totul era gândit să te ducă într-o lume unică. La fiecare pas găseai un indicator ce te motiva sau te făcea să zâmbești. A doua seara nu se anunța atât de spectaculoasă, singurul artist pe care voiam să-l vedem era Steve Angelo, unul dintre componenții Swedish House Mafia. Și acesta intra mult după miezul nopții, așa că peste zi, am decis să mâncăm într-una dintre tavernele grecești specifice orașului Constanța. Absolut delicios. Recomand cu cea mai mare căldură toate preparatele grecești.

Festivalul Neversea 2018

Seara, în locul căldurii specifice din timpul zilei, găsești doar luminițe, care mai de care mai colorate și pline de viață. Știam că și Steve Angelo ne va ține până la răsărit, așa că am decis să ne încărcăm cu energie de la unul din standurile food truck. Anul acesta au fost de două ori mai mulți decât anul trecut, dar se pare că trendul cu ”burgeri” este aici să stea. Fiecare comerciant oferea burger, fie de vită, pui, pește, pulled pork sau chiar vegetarian. Era și greu să alegi, mai ales dacă aveai poftă de altceva. Dar am mers la sigur și am încercat pentru a nu știu câta oară pulled pork-ul de la MeatBusters. S-a potrivit perfect cu atmosfera. După ce am mai stat ceva timp pe la standurile cu tatuaje henna, a venit timpul să-l vedem pentru prima dată pe Steve Angelo. Intrarea lui a fost extrem de spectaculoasă, cu un mix încet, un fel de monolog care a urcat încet spre beat-urile specifice EDM. Am dansat, am sărit, am căutat diferite locuri de unde puteam să vedem scena mai bine, moment în care totul se lumina încet, iar soarele își făcea apariția. Din nou vă spun, este un sentiment aparte să asculți muzica preferată, la răsărit. După headliner-ul de pe Main Stage, a urmat headliner-ul de pe scena techno.

Festivalul Neversea 2018

Pentru noi, ziua a treia a însemnat și ultima zi în care puteam sta la festival, deoarece am pornit din Timișoara până la mare, iar întoarcerea era foarte lungă. Dar am profitat la maxim. Am explorat străzile vechi ale Constanței, am băut cafea în portul Tomis, dar am și dat o fugă până în Costinești, așa de dorul copilăriei. Ne-am întors cu forțe proaspete, deoarece seara de sâmbătă se anunța foarte plină, începând cu Zwette, continuând cu Tujamo și terminând cu Armin van Buuren. Pe scena Oasis, Zwette a mixat ”I can feel the rush”, piesa care are o însemnătate specială pentru noi. Chiar dacă era cea mai mică scenă, Oasis mi s-a părut cea mai cochetă. Plină de verdeață, deasupra și pe laterale, doar nisip pe jos, iar barurile erau foarte aproape. Știam de la început că Armin van Buuren va fi artistul pentru care vin cei mai mulți la festival, iar experiențele trecute îmi spuneau că trebuie să fii pe scena principală cam cu două ore înainte. La fel ca și la cursele aeriene. Dar timpul a trecut repede și plăcut, deoarece Tujamo a oferit din nou un show de excepție. Poate după nume, nu este cel mai cunoscut din România, dar artistul german livrează un set impresionant de fiecare dată. Deja încălziți, era momentul să apară Armin van Buuren.

Festivalul Neversea 2018

Așa cum mă așteptam, plaja din fața scenei principale era arhiplină, dar m-am strecurat cât mai aproape de scenă, iar Armin a intrat spunând: ”Romania, Im home”. A fost momentul în care muzica nu s-a mai auzit, ci doar strigătele de bucurie a celor veniți special pentru acest moment. Ritmul trance atât de cunoscut a lui Armin van Buuren era acompaniat de jocuri de lumini spectaculoase, lasere, flăcări, iar de fiecare dată când săreau artificiile, lumea dansa și mai tare. Cu siguranță, Armin van Buuren este un entertainer, motiv pentru care se urcă pe pupitru, flutură steagul României pe scena litoralului românesc și te ține în priză, fără să îți dai seama cum trece timpul. La seturile lui, asculți piese cunoscute, piese vechi, noi, ritmuri pe care nu le-ai mai auzit, totul este gândit pentru experiența ta. Părul ți se ridică pe mâini la fiecare beat, închizi ochii și asculți.

Festivalul Neversea 2018

Cum spuneam și la începutul articolului, chiar dacă ești obosit, parcă nu vrei să se termine. Anul acesta festivalul Neversea s-a întins pe patru nopți, semn că organizatorii au ascultat dorința publicului. La un festival de genul vin tot felul de oameni. Cei care stau până la răsărit, cei care vin pentru atmosferă, părinți cu copii, fete îmbrăcate cât mai original, băieți care vor să asculte Paraziții. Dar în primul rând la un astfel de festival vii pentru muzică. Pentru acea senzație pe care ți-o oferă. Pentru momentele când te uiți în jur și vezi mii de oameni care îți împart pasiunea. Pentru zâmbetele pe care le vezi oriunde te uiți. Muzica te liniștește, muzica te duce într-o stare aparte, iar decorul, locul, e gândit pentru valuri electronice.

 

Festivalul Neversea 2018

About Author

Daniel Batrin

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.