Japonia sau Țara Soarelui Răsare

0

Când spun Japonia, cuprind între granițele unui singur cuvânt o întreagă cultură și civilizație. Îmi amintesc cu drag despre poveștile cu samurai și gheishe și despre desenele anime pe care le priveam cu mare interes în copilărie (Sailor Moon erau preferatele mele). Îmi amintesc și despre Haruki Murakami și pădurea lui norvegiană, o lectură pe care o recomand tuturor cu această ocazie. Dar haide să mergem mai departe cu alte detalii despre această țară minunată.

Sushi

Nu cred să fie cineva dintre noi care să nu fi auzit despre sushi. Nu suntem la ora de gastronomie dar, fiind un fel de mâncare specific bucătăriei japoneze, nu puteam să trec peste el în această scurtă prezentare. După cum probabil știti deja, principalele ingrediente sunt orezul și peștele, dar puteți înlocui peștele cu fructe de mare, în funcție de preferințe.

sushi

Origami

Origami este arta împăturirii hârtiei. Din punct de vedere etimologic, cuvântul este format din „oru” care înseamnă a îndoi și „kami” care înseamnă hârtie, iar impreună cele două au sensul de „hârtie îndoită”. Pentru a practica această formă de artă este nevoie de foarte multă răbdare și îndemânare.

origami

Ikebana

Pe înțelesul tuturor, ikebana este arta de aranjare a florilor în diferite vase, în stil japonez. Dacă veți vizita sau veți vedea imagini cu diverse interioare japoneze, veți observa că aceștia pun foarte mare preț pe aranjamentele florale, iar asta nu din cauza esteticii. Există anumite reguli în ceea ce privește felul în care sunt realizate aceste aranjamente florale, iar mai presus de toate acestea este semnificația acordată acestui act creativ. Aceste aranjamente simbolizează natura și echilibrul dintre om și aceasta. Din punct de vedere etimologic, Ikebana este formată din „ikeru”( care înseamna a face pe cineva să trăiască) și „bana”, care provine din cuvântul „hana” și înseamnă floare.

ikebana

Kimono

Kimonoul este costumul traditional al Japoniei. Înainte, sensul acestui cuvânt se referea la orice tip de îmbrăcăminte, dar între timp acesta a dobândit sensul de îmbrăcăminte tradițională. Este purtat în general la diverse festivități sau ocazii speciale.

Gheishe

Gheishele sunt dame de companie specializate în artele tradiționale japoneze, dans, ceremonia ceaiului și nu numai. Dacă ar fi să le descriu într-un singur cuvânt, aș alege rafinament sau eleganță. Întotdeauna am fost fascinată de felul în care lăsau în urma lor acea urmă de mister (cel puțin în lecturi). Acestea folosesc pudră albă pentru a-și ascunde fața, își contureaza buzele cu roșu și își accentuează privirea cu negru. În general, aveau parte de o copilărie dură, unele dintre ele fiind vândute de mici, altele lucrând de la o vârstă fragedă ca servitoare.

Hanami

Hanami este sărbătoarea primăverii. Cuvântul „hanami” semnifică, în traducere literală, „privitul florilor”. Această sărbatoare are loc în fiecare an în perioada primăverii. Japonezii admiră florile ume (cais japonez) sau sakura (cireș), care simbolizează puritatea și renașterea.

Festivalul Tanabata sau Festivalul Stelelor

Este unul dintre cele mai cunoscute festivaluri japoneze și are loc anual în data de 7 iulie. La baza acestui festival se află o legendă de origine chinezească, povestea de dragoste dintre două stele, Orihime și Hikoboshi, care au fost despărțite de Calea Lactee. În ziua festivalului, japonezii obișnuiesc să scrie o dorință pe o bucată de hârtie colorată și să o agațe în pomul dorințelor, care va fi un bambus decorat. Dacă în ziua festivalului va ploua, dorința nu va deveni realitate.

tanaba festival japonia

Tehnologie

Japonia este o țară care impune respect și o putem considera ca fiind un portal către tehnologie.  Pentru ei, echipamentele electronice, automobilele, roboții, aparatele optice, cercetările științifice, toate acestea par floare la ureche. Nici nu e de mirare, având în vedere cât timp și bani investesc în asta.

tehnologie robot asimo japonia

text: Belgun Alexandra
sursă foto: dollarphotoclub

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.