Vitaminele se iau la cutie sau din farfurie?

0

Tu de unde îți iei vitaminele?

Dintr-un tub de plastic, ce conține pastile maiestuos dozate pentru a-mi satisface necesarul pentru o zi!

Oare, poate fi acesta un răspuns bun…?

Sau un alt fel de răspuns mai sănătos și mai înțelept:

Îmi iau necesarul de vitamine din hrana de zi cu zi. Consum hrană integrală, mai multe porții de fructe și legume într-o zi și astfel știu că nu pot avea vreo carență sau vreun minus de vitamine și minerale necesare organismului și bunei lui funcționări.

Voi ce răspundeți?

Haideți să vedem ce ne spun ultimele studii despre sursele și necesarul de vitamine… Nu se poate afirma în gura mare că vitaminele sintetice, cele prezente în farmacii, sunt foarte puțin asimilate de corp (maxim 20%), iar excipienții din capsule sunt greu procesați și eliminați de către organism. Cum să putem spune astfel, când o industrie ca cea farmaceutică are o putere și un elan atât de mare pe piață? Nu se poate… Dacă stăm să ne gândim câte farmacii sunt în cartierul în care locuim? Cu siguranță vom fi uimiți de ”popularitatea” acestora. Să fie oamenii atât de bolnavi, să aibe nevoie de farmacie pe fiecare stradă? Cine știe să ne răspundă? Țin să menționez că nu vreau să supăr sau să deranjez pe nimeni, vreau doar să fie cât mai clar acest articol despre vitamine și sursele potrivite corpului și funcției sale.

Și, până la urmă, oare chiar putem compara un fruct sau o legumă cu o pastilă sau o fiolă de vitamină?

Toate cercetările actuale aduc argumente fizice, chimice și biologice cu privire la rolul celular, molecular al vitaminelor naturale. Acestea sunt mult mai active în doze mai mici, comparativ cu cele sintetice. Anumite afecţiuni care n-au reacţionat la doze importante de vitamine sintetice au fost vindecate cu cantităţi mult mai mici de vitamine naturale. Coenzimele vitaminice participante la ciclurile metabolice formate din vitaminele naturale se leagă de substrat prin legături mai puternice, comparativ cu cele preparate în laborator. Preparate vitaminice cu atributul „natural” sunt prezentate ca superioare celor de sinteză. Dar, se ştie că orice concentrat natural sau de sinteză este totdeauna inferior produsului alimentar natural. În produsele naturale se găsesc, în mod echilibrat, alături de vitamine şi alte substanţe hrănitoare esenţiale. Între aceste componente sunt interacţiuni multiple, astfel că în concentraţii minime au un efect maxim în desfăşurarea eficientă a metabolismului. Natura nu apelează pentru echilibrul său la megadoze de vitamine, ci foloseşte atât cât este nevoie pentru a-şi păstra parametrii fiziologici. Vitaminele naturale provoacă mai puţine probleme gastrointestinale, iar când se administrează doze mari, reacţiile toxice sunt mult mai rare decât la vitaminele obţinute pe cale sintetică. Vitamina C sintetică este doar acid ascorbic, pe când vitamina C naturală din fructele de măceşe conţine bioflavonoide, adică întregul complex C care este mult mai eficient. Vitamina E naturală, care include toate formele de tocoferol, este mai eficientă decât cea sintetică, care conţine doar forma alpha.

Dacă luăm suplimente vitaminice, e bine să fie cât mai uniform răspândite pe întreaga durată a unei zile, pentru că vitaminele solubile în apă, în special B Complex şi C sunt rapid eliminate prin urină, de aceea, e recomandată împărţirea şi administrarea dozei pe tot parcursul zilei. Fiind substanţe organice, vitaminele sunt mai bine absorbite în prezenţa alimentelor şi a mineralelor, care sunt indispensabile pentru o bună absorbţie a vitaminelor.

Nu putem sfida natura sau compara ce este făcut de Creație cu ceva creat de om… Fără îndoială, sunt atâtea situații în care ne folosim de vitamine, mai ales de vitamina C atunci când suntem răciți, însă, de dorit ar fi să nu ne bazăm pe acest sistem și să echilibrăm în dietele noastre sursele naturale de hrană, pline de vitamine.

Și de aici, pot pune următoarea întrebare:

Care sunt cauzele hipovitaminozelor?

 • Lipsa de aport alimentar natural și echilibrat
 • Practici culinare neadecvate
 • Folosirea produselor rafinate și a alimentației de tip fast-food
 • Distrugerea vitaminei în tubul digestiv
 • Deficit de absorbţie intestinală şi asimilare
 • Utilizare defectuoasă de către organism a nutrienților
 • Consumul exagerat de pastile în diverse boli.

Iată o perspectivă clară a legăturii directe dintre vitamine și consumul de hrană, o punte între ”ce mâncăm?” și ”cât suntem de sănătoși și vitaminizați?”. Nu degeaba se afirmă azi de capete înalte ale cercetărilor științifice că, medicina viitorului va fi nutriția și genetica. Să luăm aminte…

Provocare…

 • consumați zilnic 5 fructe, 5 legume și un pumn de nuci (multivitamine, multiminerale, Mg, Se, Zn).
 • mestecați o linguriță de semințe de susan sau 20 de migdale/zi (aport de CA).
 • apă cu sucul de la o lămâie, împărțit în 2 porții/zi (vitamina C).
 • 1 lingură de ulei de măsline pe salata de crudități (vitamina E).
 • să nu treacă ziua fără 1-2 morcovi, cum îi doriți preparați- fresh, gătit, crud (vitamina A, CA).
 • o porție de cereale integrale servite la micul dejun sau sub forma a 2 felii de pâine integrală (vitaminele din grupul B).
 • consumați ouă de casă de 2-3/ori pe săptămână (vitamina B).
 • stați la soare de câte ori aveți ocazia, 20 minute de expunere înseamnă o baie de sănătate (vitamina D).
 • produsele stupului să nu lipsească din casă, din polenul crud se pare că organismul are posibilitatea să-și sintetizeze singur vitamina B12, atât de constroversată ca și proveniență, atât de importantă pentru organismul nostru.

Și, după acest regim intens de vitaminizare, faceți-vă analizele! Provocarea mea este pentru 3 luni, după această perioadă puteți fi convinși că vitaminele din corpul vostru există și își fac treaba. Iar la nevoie, desigur că vom folosi vitaminele la cutie, însă nu acestea să fie sursa permanentă și principală de sănătate.

Rămânem aproape, cu bine, bucurie și sănătate!

Dr. Lavinia Melania Bratu
Terapeut specialist nutriție, fitoterapie
Consilier de dezvoltare personală
www.lavi-enrose.com
lavi.ceuta@gmail.com
0749 194 944
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.