Tulburările alimentare – nu un mit ci, o dureroasă realitate

0

Tulburările de alimentaţie sunt o problemă apărută relativ recent, dar care afectează din ce în ce mai multe persoane. În fiecare an, mii de adolescenţi se confruntă cu astfel de probleme de alimentaţie, probleme de greutate, ori, şi mai rău, cu o stimă de sine foarte scăzută şi o percepţie total eronată a aspectului lor fizic.

Tulburările de alimentaţie reprezintă mai mult decât “a fi la dietă”. Ele reprezintă extremele comportamentului nostru alimentar… de exemplu acea dietă care nu se sfârşeşte niciodată şi care treptat devine tot mai restrictivă, sau acele persoane care nu pot ieşi cu prietenii deoarece consideră ca fiind mult mai important să iasă la alergat, să ardă caloriile gustării consumate în timpul zilei.

Cele mai cunoscute tulburări alimentare sunt anorexia şi bulimia, dar, pe lângă acestea mai există şi altele la fel de periculoase şi care ne pun sănătatea în pericol: mâncatul în exces (dependența de mâncare), tulburările de imagine corporală sau fobiile alimentare. Din păcate, aceste boli devin din ce în ce mai frecvente, afectând tot mai multe persoane care nici măcar nu sunt conştiente de boala cu care se confruntă, sau ce implicaţii are aceasta atât asupra sănătăţii lor fizice cât şi asupra celei mentale.

Anorexia

Persoanele care suferă de anorexie au o reală frică de faptul că se pot îngrăşa şi au o imagine distorsionată a mărimii şi formelor corpului lor. Rezultatul acestei frici este faptul că aceste persoane nu îşi pot menţine o greutate corporală normală. Majoritatea adolescenţilor care suferă de această tulburare îşi restricţionează consumul de alimente prin diete drastice, repaus alimentar sau exerciţii fizice în exces. Aceşti oameni abia mănâncă, iar cantitatea de mâncare consumată, oricât ar fi de mică, devine o obsesie iar sentimentul de vinovăție îi urmărește la fiecare înghițitură.

Bulimia

Persoanele care suferă de această boală mănâncă în exces, după care încearcă să scape de consumul excesiv de calorii prin metode extreme precum vomitatul forţat sau exerciţiile fizice până la epuizare, pentru a împiedica “îngrăşarea”. În timp, repetarea acestor paşi este extrem de periculoasă atât din punct de vedere fizic cât şi emoţional, persoanele care suferă de bulimie dezvoltând un comportament obsesiv – compulsiv.

Pentru a fi diagnosticată cu bulimie o persoană trebuie să se “îndoape”, iar mai apoi să vomite tot ce a consumat, în mod regulat de cel puţin două ori pe săptămână pentru cel puţin 2 luni. Bulimia este total diferită de faptul că ai ieşit cu prietenii la un party, ai mâncat pizza “ca porcul”, iar a doua zi te hotărăşti să faci câteva exerciţii fizice şi să consumi alimente sănătoase pentru a scăpa de caloriile consumate. Cei ce suferă de bulimie consumă o cantitate foarte mare de mâncare (cu precădere junk food), de obicei pe ascuns. Uneori au tendinţa de a consuma mâncare care nu este gătită, sau produse semipreparate, sau chiar să “recupereze” mâncarea aruncată la gunoi. Se simt de obicei incapabili să se oprească din mâncat, sau se pot opri doar atunci când se simt atât de plini încât nu mai pot mânca nimic. Cei mai mulţi oameni care suferă de această tulburare se “purifică” mai apoi prin vomitat şi prin folosirea de laxative în exces.

Deşi cele două tulburări alimentare, anorexia şi bulimia, au manifestări cât de cât asemănătoare, persoanele care suferă de anorexie sunt, de obicei foarte slabe, în timp ce persoanele care suferă de bulimie sunt, în majoritatea cazurilor, supraponderale.

Din fericire aceste tulburări de comportament alimentar pot fi tratate. Persoanele care suferă de astfel de boli se pot însănătoşi, pot învăţa să mănânce sănătos şi în cantităţi normale. O tulburare alimentară implică atât corpul cât şi mintea, aşadar cu ajutorul medicilor, al psihologului, al nutriționistului și nu în ultimul rând cu ajutorul şi suportul familiei şi al prietenilor, cei  care suferă de astfel de boli vor putea, în timp, duce o viaţă normală, sănătoasă şi echilibrată.

text: Ioana Fodor
sursă foto: dolllarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.