Secrete bine păzite cu Prof. Dr. Bratu Tiberiu

0

Există întâmplări în viața noastră care, fără să realizăm, schimbă cu totul drumul pe care pășim. Domnul Prof. dr. Tiberiu Bratu s-a născut într-o familie de învățători și viața dumnealui avea să ia o turnură frumoasă pe când era elev în clasa a IX-a. Un prieten, cu doar 3 ani mai mare, intrase primul la Universitatea de Medicină din București. Acest lucru a fost o inspirație pentru cel care avea să devină unul dintre cei mai buni chirurgi din România, iar reușita acestui prieten, un elev venit dintr-un orășel cum este Câmpulung Muscel, a fost un adevărat imbold. La scurt timp, cartea de anatomie din care învățase proaspătul student i-a fost încredințată domnului profesor, dovedindu-se a fi ca un adevărat „ceaslov”.

Și pentru că ițele vieții se împletesc în moduri neștiute de noi, la admiterea domnului profesor la Universitatea de Medicină din București, a ales chirurgia deoarece o consideră chiar și azi „o parte dinamică a medicinii unde rezultatele sunt vizibile rapid”. Ce ar fi ales să facă dacă nu ar fi pășit pe acest drum? Cel mai probabil să fie tot doctor, însă unul pentru suflete, călcând pe urmele bunicului său care a fost preot.

Reușitele meseriei de medic chirurg nu sunt puține, iar una dintre cele mai lăudabile până în acest moment o constituie programul de reconstrucție ce oferă proteze mamare în mod gratuit femeilor din întreaga țară care au suferit de cancer la sân. Deoarece România era singura țară din Europa care nu oferea acest ajutor în mod gratuit, implementarea programului cu sprijinul Casei de Asigurări a devenit o reușită importantă pentru femeile din întreaga țară.

Experiența de peste 30 de ani i-a adus un renume în rândul celor mai buni medici chirurgi plasticieni din România și străinătate, lucrând atât în domeniul de stat, cât și în cel privat, la centrul medical Brol. Clinica Brol are o vechime de 20 de ani și este prima clinică privată din vestul țării. În cadrul acestei clinici efectuează operații împreună cu o echipă de medici foarte bine pregătiți: dr. Dorina Mihajlovic, dr. Daniela Olariu și dr. Shruti Kaushal.

Vă invit să descoperiți un medic, un profesor și un om care operează în fiecare zi a vieții lui nu doar cu bisturiul, ci mai ales cu bunătate și iubire de oameni.

Clinica privată Brol este una dintre cele mai prestigioase clinici din vestul țării. De ce alegeți în continuare să lucrați și în domeniul public de sănătate?

Acum 30 de ani când am venit la Timișoara eram singurul plastician, însă astăzi suntem 10 medici primari și specialiști și peste 20 de rezidenți în cadrul domeniului de stat. Secția de chirurgie plastică, situată în incinta „Casa Austria”, este cea mai modernă secție de chirurgie plastică din țară, iar aici operăm zilnic orice urgență la cel mai înalt nivel de profesionalism, indiferent de gradul de dificultate al intervențiilor.

Un alt motiv pentru care lucrez în continuare în domeniul de stat este pentru că acolo pot să ajut persoane care nu au posibilități financiare, dar care au mare nevoie de un specialist. Nu doar operez, ci discut cu pacienții mei, îi liniștesc și mereu le spun că nu sunt singuri.

Experiența se câștigă cu fiecare operație efectuată, dar un medic cu adevărat bun știe că fiecare nouă situație îl poate învăța mai multe decât știa până în acel punct.

Care a fost motivul pentru care ați ales să înființați clinica Brol?

În primul rând nu am considerat niciodată moral să efectuez operații estetice în spitalul de stat unde se resimt mari lipsuri și unde abia se pot asigura tratamentele corespunzătoare celor care suferă de o patologie.

De-a lungul celor 20 de ani, munca pe care o fac împreună cu echipa mea a devenit foarte apreciată nu doar în țară, ci și în afara granițelor. 80% din pacienții mei sunt din străinătate, ceea ce este onorant. Mă bucur foarte mult să știu că îi ajut și pe cei care aleg să-mi fie pacienți, dar aduc și un plus la imaginea țării.

Persoanele care vin la dvs. în vederea unei intervenții estetice, vin cu o anume jenă pentru acțiunea pe care doresc s-o întreprindă?

Din păcate chirurgia este minimizată și ridiculizată în cadrul emisiunilor televizate, iar oamenii cred că este simplu să operezi. În fapt, nu există operații simple, toate având un grad ridicat de complexitate, unde există riscuri atât pentru pacient, cât și o responsabilitate enormă pentru chirurg. Cei care aleg să vină pentru diverse intervenții chirurgicale, vin pentru că pur și simplu doresc să fie mai frumoși, lucru care nu este de condamnat. Dacă cel care vine la mine pentru operații strict legate de estetic și pleacă mai fericit sau se simte mai bine în pielea lui, atunci consider că l-am ajutat și cred că am făcut și un lucru moral.

Care este cel mai mare mit când vine vorba de chirurgia estetică?

Cel mai vehiculat mit este că pleci perfect după o operație, însă la fel ca orice acțiune, chirurgia are și ea riscurile și limitele ei. Oamenii vin sănătoși și trebuie să plece nu doar la fel de sănătoși, ci și mai frumoși.

Care este cea mai mare frică a pacienților?

De operație, de rezultat, de evoluția ulterioară a operației – în special pentru cei care sunt nevoiți să apeleze la această intervenție din cauza unei patologii – și cel mai tare cred că tuturor ne este frică de moarte.

Care sunt cele mai mari provocări ale acestei meserii?

Din punctul meu de vedere nu există operații mici. Mereu le spun studenților mei că indiferent cine este pacientul pe care îl operăm, este foarte important să ne imaginăm că operăm pe cineva drag din familie și să punem suflet în ceea ce facem. Astfel, responsabilitatea medicului este mult mai mare, iar rezultatele sunt mult mai bune.

O altă provocare o reprezintă dorința pacienților de a apela la anumite operații care ar putea să le afecteze sănătatea, fără ca ei să conștientizeze acest lucru. Există persoane care vin cu cerințe și așteptări nerealiste, care nu țin cont de părerea specializată, iar în acest caz, prefer să nu operez.

Mereu le sugerez pacientelor mele să nu se opereze pentru cineva anume, ci să o facă numai dacă își doresc acest lucru pentru ele. Ca o mică glumă corelată cu această sugestie, le spun ca niciodată să nu își tatueze numele iubitului atunci când sunt foarte îndrăgostite. Dragostea trece, dar tatuajul rămâne.

Cel mai vehiculat mit este că pleci perfect după o operație, însă la fel ca orice acțiune, chirurgia are și ea riscurile și limitele ei.

Este moral ca un medic să modifice ceea ce a lăsat Dumnezeu omului?

Mereu am fost preocupat de acest aspect al muncii mele și am discutat mult cu prietenii mei călugări. Concluzia este foarte simplă: dacă există limite de bun simț și nu se recurge la abuz, dacă persoana respectivă este mai fericită cu noua înfățișare, atunci cred că ceea ce fac este corect și moral.

Care sunt planurile pe care le aveți în viitor?

De foarte mult timp visez să finalizez în cadrul clinicii de stat o secție ultramodernă cu 5 paturi pentru arșii mari, adică cei cu arsuri de peste 40% din suprafața corpului. Va fi prima secție de acest gen din țară, realizată la nivelul celor mai înalte standarde europene.

Câte operații efectuate îi dau unui medic certitudinea că de azi înainte are experiența și îndemânarea necesară pentru a duce la bun sfârșit orice operație?

Cred că în momentul în care ai făcut de zeci de ori un anumit tip de operație, ajungi să o stăpânești. În traumatologie în schimb, situațiile diferă extrem de mult deoarece nimeni nu își taie de exemplu mâna la circulară în exact același loc ca și cel dinaintea lui. Astfel, nici o operație nu seamănă 100% cu cea dinainte. Experiența se câștigă cu fiecare operație efectuată, dar un medic cu adevărat bun știe că fiecare nouă situație îl poate învăța mai multe decât știa până în acel punct.

Care sunt satisfacțiile meseriei de chirurg?

Bucuria pe care o văd în ochii pacienților pe care i-am operat este cea mai mare dintre ele. Asta îmi dă energie pentru a continua și mă menține „tânăr”, fiindcă așa cum spunea și părintele Pantelimon de la Mănăstirea Oașa: „Nu pleci din lumea asta decât cu energia pozitivă pe care o aduni de-a lungul vieții de la fiecare om pe care îl ajuți.”

About Author

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.