Oregano – 9 beneficii neștiute

0

Oregano sau maghiranul sălbatic este o plantă utilizată la scară largă în bucătărie (pentru a da savoare în preparatele de pizza dar și în salate), a cărei beneficii de sănătate sunt adesea trecute cu vederea. Fiind o sursă bogată de vitamine și minerale are potențial de a trata mai multe tipuri de afecțiuni. De asemenea are efect antibacterian și antimicrobian și este cunoscut pentru proprietățiile sale antioxidante ce întăresc sistemul imunitar.

Acum că ai aflat că oregano are un gust minunat în pizza sau în salată, haide să aflăm împreună și beneficiile sănătoase ale acestei plante aromatice pe care probabil nu le știai.

1. Reduce crampele menstruale

Oregano are proprietăți de calmare a durerii și este cunoscut ca fiind capabil de a reduce crampele menstruale. Pentru a atenua durerea fă un ceai din oregano: pune la fiert în apă clocotită jumătate de lingură de oregano uscat sau mestecă pur și simplu câteva frunze de oregano proaspăt.

2. Menține o inimă sănătoasă

Oregano conține potasiu ce ajută la reglarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, iar proprietățiile sale antioxidante ajută la reducerea stresului oxidativ, un factor care contribuie la declanșarea anumitor boli ale inimii. Conține și acizi grași Omega-3 ce reduc inflamația din corp.

3. Ucide paraziții intestinali

Oregano conține doi compuși antimicrobieni (timol și carvacrol) foarte eficienți în eliminarea viermilor intestinali. De asemenea, conține unele ingrediente ce ajută sistemul digestiv care au ca efect calmarea durerilor de stomac și a indigestiei.

4. Ameliorează simptomele gripei

Oregano este aliatul tău în lupta contra răcelii. Poate fi folosit ca tratament pentru răceală, inclusiv pentru dureri musculare, febră mare și dureri de cap. Adaugă 2-3 picături de ulei de oregano într-un pahar de apă și bea o dată pe zi timp de 5 zile.

5. Tratează congestia nazală

Atunci când ai nasul înfundat sau suferi de o alergie, oregano poate elibera rapid un nas și gât congestionat. Pune câteva picături de ulei de oregano într-un vas cu apă fierbinte și inhalează aburul.

6. Conține mai mulți oxidanți ca unele fructe și legume

Oregano are în compoziție doi antioxidanți foarte puternici, rosmarinic și timol care au o cantitate mai mare decât cele mai frecvente fructe și legume. De exemplu, conține de 4 ori mai mulți antioxidanți decât afinele și de 40 de ori mai mult decât merele.

7. Bogat în minerale

Planta are un conținut mare de minerale, inclusiv potasiu, calciu, magneziu, cupru și fier, necesare pentru sănătatea dinților și a oaselor. Adaugă oregano în dieta ta pentru a evita anemia.

8. Combate semnele îmbătrânirii

Nivelul ridicat de antioxidanți găsit în oregano ajută cu succes efectul nedorit al îmbătrânirii. Ridurile pot fi combătute prin distrugerea celulelor cauzate de radicalii liberi.

9. Calmează atacurile de astm

Compușii pe care îi găsim la această plantă contribuie la curățarea plămânilor, ameliorând atacurile de astm. Pentru astm, bea ceai de oregano îndulcit cu o lingură de miere.

Cunoști și alte beneficii sănătoase ale acestei plante?

sursă: www.beautyandtips.com
sursă foto: mercola.com

About Author

Leave A Reply