De sănătate și frumusețe, cu toții avem nevoie. Dar, oare, cum le dobândim?

0

Conform celor mai vehiculate înţelegeri despre cum să trăim armonios și să fim sănătoși, există câteva repere de bună funcţionare după care am putea să ne orientăm cu toţii. Acestea sunt reprezentate de cinci mari aspecte de avut mereu în prim plan, în vieţile noastre:

Somnul bun

Este considerat cea mai bună terapie din toate câte există. Fără somn, celulele nervoase nu mai funcţionează optim. În starea de oboseală neurotransmiţătorii sunt puternic afectaţi, astfel încât corpul nostru nu mai are forţă pentru a răspunde și a coordona starea de prezență și adaptarea la mediu. Fără somn putem rezista câteva zile, însă niciodată nu subestimaţi importanţa acestuia. Cel mai bun somn este somnul dintre orele 22-02, iar perioada de refacere a ficatului (cel ce guvernează activitatea întregului organism) este tot în această perioadă. De aceea, și nu pentru că ar fi somnul de frumuseţe, este bine să ne prindă cât mai mult din aceste ore în pat, dormind. Şapte-opt ore sunt ideale, în funcţie de sex, vârstă și activitatea desfășurată. Un somn bun, și viaţa poate fi luată de la capăt, într-o altă culoare, mult mai veselă decât în pragul oboselii cumulate. Și, nu uita că… o stare apăsătoare, după un somn bun are mereu rezolvare!

Mișcarea fizică

Este un alt element fără de care nu se poate vorbi de un regim de viaţă sănătos. Se spune că viaţa nu este ”o tabără de vară”, că fiecare dintre noi are de străbătut și înfruntat tot felul de căderi; din unele ne ridicăm și învăţăm ”a trăi”. Astfel, mișcarea fizică este un must have al corpului și al minţii. Nu facem mișcare pentru mușchi, cât o facem pentru a antrena limfa, sângele și oxigenul folosit și de creier. Suntem o formă de energie astfel că, mișcarea fizică ne antrenează și ne vitalizează fluxul vital. De asemenea, stazele limfatice sunt antrenate și puse în mișcare prin activitatea fizică și prin masajul corporal.

“Nu s-a gândit nimeni să deschidă un institut de înfrumusețare pentru toate cele sufletești? Fiindcă, dinăuntru înafară vine frumusețea.” Constantin Noica

Respiraţia

Este foarte importantă și puţini dintre noi ne mai gândim la ea. Fără mâncare sau fără apă mai rezistăm cât rezistăm, însă fără aer… În cazul unui stop respirator, între patru și șase minute creierul este afectat și foarte repede se opresc circuitele energetice, funcţionarea corpului și viaţa noastră. Amintiţi-vă, din când în când, să faceţi câteva respiraţii adânci, măcar zece pe zi- reprezintă o mare îmbunătăţire adusă stării de sănătate.

Gândurile și sentimentele noastre

Nimic nu este mai important ca felul în care alegem și înţelegem să ne gestionăm gândurile și să ne raportăm la mediul înconjurător. Se vorbește mult despre cauzele spirituale ale bolilor, despre factorii declanșatori ai bolii fizice și, cu certitudine, există o legătură clară între emoţii, gânduri, reacţii fiziologice și bolile noastre. Procesul de conștientizare al felului în care ne influenţăm viaţa prin vise/țeluri, cum atragem sau respingem manifestarea exteriorului în vieţile noastre, cum ne influenţează gândurile sănătatea și starea simplă de a fi, poate fi cel mai important aspect de claritate și atenție.

”Dacă vrei să-ți faci ordine în viață, apoi mai întâi ar fi bine să-ți faci ordine în minte, prin gânduri…” Starețul Tadei

Hrana optimă

O bună aprovizionare cu elemente nutritive și un bun randament fizic sunt chestiuni minimale. Aș putea să scriu o carte întreagă despre tot ce poate cuprinde o nutriţie optimă. Rezumându-mă la câteva cuvinte: 60% din mâncarea unei zile să fie una neprocesată termic sau chimic, adică mâncare crudă/vie, 40% poate fi mâncare preparată (și e un procent generos pentru hrana procesată!). Consumul de apă este foarte important, să nu uităm că: ”Soarele, Aerul și Apa reprezintă coordonatele principale din vieţile noastre.”

“Caută alimentele care creează frumuseţea din interior spre exterior. În loc să te acoperi cu produse de frumusețe chimice, de ce nu încerci să obţii o piele sănătoasă cu alimentele pe care le mănânci… “ – David Wolfe

Aș spune eu, pornind de aici, cât de importantă este șansa actuală de a putea beneficia atât de întreținerea exterioară, cât și de conștiința proprie a unei hrane vii, pline de viață și frumusețe. Procesul de nutriție, atunci când este realizat, are în cuprinderea sa fiecare celulă din corpul nostru. Pentru mine și pentru cei ce vin spre mine pentru consiliere nutrițională, pot spune că nutriția este un proces extrem de simplu și firesc. Doar noi, oamenii moderni, am complicat un pic existența și varietatea culinară, prin întreaga industrie și procesele tehnologice prezente, însă, din păcate, toate acestea nu înseamnă automat și un progres al ființei, din punct de vedere nutrițional. Avem oricând posibilitatea de a învăța să ne ascultăm și să ne redescoperim, printr-o atenție asupra felului în care ne hrănim, a schimbărilor ce le parcurgem odată cu transformările însușite și simțite. Toate cele care vin să genereze o stare mai bună de sănătate și de viziune asupra vieții, în general.

Tot mai mulți dintre noi au probleme cu greutatea, cu frumusețea formelor sau cu starea de funcționare optimă, tot mai mulți ne plângem de o letargie și incapacitate de concentrare, iar toate acestea pornesc de la hrana ce reprezintă combustibilul nostru de funcționare.

Astfel…

  • dorești să slăbești?
  • să arăți și să te simți mai bine?
  • să previi boala?
  • să recuperezi sănătatea pierdută?
  • să îți ajuți inima, rinichii, pielea și intestinele?
  • să îți revigorezi creierul?
  • să scazi riscul de a te îmbolnăvi de cancer?
  • să trăiești ani frumoși și sănătoși?

Ei bine, pentru toate acestea, ar fi bine ca de aici înainte să te intereseze și ce vei alege ca și hrană (combustibil de funcționare), iar articolele și cărțile despre nutriție să facă parte din interesul tău viitor. Există un număr incredibil de oameni care nu au nici cea mai mica idee de ce mânâncă, ce anume mănâncă și de ce hrana are așa un teribil efect asupra stării noastre de sănătate

Un om ce are grijă de felul în care mănâncă, este un om ce are grijă de propria sănătate.

Un om ce se îngrijește de propria-i sănătate este un om care-și controlează cu siguranță și kilogramele, aspectul estetic exterior, este un om conștient și preocupat de buna lui stare!

Un om preocupat de toate acestea, este un om ce caută, pe lângă sănătate și frumusețea acestor stări conștiente de a fi, atât în exterior, cât și pe interior!

text: Dr. Lavinia Bratu – Nutriționist
Formator, Consilier de dezvoltare personală
lavi.ceuta@gmail.com
www.lavi-enrose.com
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

Leave A Reply