Cum să faci grătarul perfect vara asta

0

De cum a dat căldura, am început să simt în aer mirosul lemnelor arse, urmat desigur, de mirosul unei hălci de carne sfârâind pe grătarul încins…

Cu această imagine în minte, m-am gândit la începuturile acestei tradiţii, dacă o pot numi aşa. Astfel am descoperit că acest stil de a găti datează încă din perioada când a fost descoperit focul… e clar că o astfel de informaţie este bine întipărită în codul nostru genetic. De aceea, de cele mai multe ori, bărbaţii sunt cei care se aruncă încrezători în această luptă de-a îmblânzitul flăcărilor în încercarea lor de a face grătarul perfect. Dar … în spatele unei coaste caramelizate sau a unei aripioare de pui aromată şi gustoasă se află o adevărată ştiinţă, iar din punctul meu de vedere secretul se află în marinarea de dinainte sau în sosul cu care este unsă carnea.

Aşa că hai să vedem împreună care sunt cele mai căutate sosuri care te vor propulsa cu siguranţă pe postul de rege al grătarului.

Carnea de pui:

Pasul 1, atunci când vrei să faci un grătar cu carne de pui, este pregătirea cărnii. Şi aici mă refer la marinarea ei într-un “praf magic” care îi va da un plus de savoare.

“Praful magic” se prepară relativ simplu şi tot ce trebuie să faci este să-l torni din abundenţă peste carnea de pui şi să o laşi să-şi tragă aromele câteva ore, poate chiar peste noapte.

Ai nevoie de: ½ cană de boia de ardei, ¼ cană de sare, ¼ cană de zahăr, 2 linguri de praf de muştar, ¼ cană de chili, ¼ cană de chimion, 2 linguri de piper măcinat, ¼ cană de pref de usturoi.

Amestecă toate aceste ingrediente într-un bol apoi tăvăleşte bine carnea de pui prin praful ce a rezultat. Cu cât stă mai mult puiul în acest “praf magic” cu atât mai gustos va fi grătarul.

Pasul 2 este sosul propriu zis cu care trebuie să ungi din când în când puiul care sfârâie pe grătar şi este aproape gata. Nu mai repede că altfel te vei trezi cu o crustă neagră şi probabil amară şi cu interiorul puiului încă nefăcut.

Este destul de uşor de făcut sosul. Ai nevoie de: 2 căni de sos de roşii, bulion sau ketchup, ¼ oţet de mere, ¼ sos de soia, ¼ cană de zahăr, 2 linguri de muştar, o lingură din praful de mai sus, sare după gust, ½ lingură de piper măcinat, şi la alegere, sos picant după gust.

Pune toate ingredientele într-o cratiţă mai mică şi adu totul la o temperatură de fierbere. Lasă la foc mic, amestecând din când în când până se închide puţin la culoare sosul şi se îngroaşă (10-15 minute).

Apoi urmează procesul propriu zis de gătire. E clar că e genul de mâncare pe care trebuie să o păzeşti. Nu poţi lăsa focul nesupravegheat că rişti să te trezeşti cu puiul făcut scrum. Încearcă să laşi partea cu piele mai mult spre foc. Apoi, când sosul pe care l-ai uns din abundenţă se întăreşte şi prinde o culoare maronie spre roşiatică, caramelizat, pielea ar trebui să fie crocantă şi delicioasă şi înseamnă că poţi lua puiul de pe grătar… şi poţi lăsa ospăţul să înceapă. Poftă mare.

Carnea de porc:

Mai exact, îţi voi prezenta cum să faci costiţele perfecte la grătar. Cum te-ai aşteptat, secretul stă în sosul folosit. Îţi garantez că nu va mai rămâne nici o costiţă pe platou iar prietenii tăi vor încerca să-ţi fure secretul.

Ai nevoie de: 2 căni de sos de roşi, bulion sau ketchup, ¼ cană de Jack Daniel’s, ⅓ zahăr brun, ¼ cană de ceapă tocată, 2 linguri de ulei de măsline, 2 linguri de apă, 3 căţei de usturoi pisaţi, o lingură de oţet de mere, o lingură de pastă de tomate, o linguriţă de boabe de muştar măcinate, jumătate de lingură de praf de ardei roşu, piper proaspăt măcinat după gust.

Dă prin blender ceapa cu apa şi transformă totul într-un piure. Într-o tigaie încinge uleiul peste care adaugă piure-ul de ceapă. Lasă să fiarbă până când pasta prinde o culoare maronie apoi adaugă restul ingredientelor. Lasă totul la foc mic pentru 20 de minute, timp în care amesteci în compoziţia rezultată. Ideal ar fi să faci acest sos cu o zi înainte de grătar şi să-l laşi peste noapte la frigider, astfel, aromele se pot amesteca mai bine.

Unge cu o pensulă coastele pe jumătate făcute de pe grătarul încins, având grijă să pătrundă sosul pe toate părţile. După aşa o masă, cu siguranţă o să regreţi că ai doar 10 degete pe care să te lingi. Poftă bună!

Carnea de vită:

Dacă eşti în căutarea unui sos care să complementeze aroma dată deja cărnii de fumul grătarului, atunci sosul acesta este pentru tine şi merge perfect pe carnea de mânzat.

Ai nevoie de: 2 linguri de praf de ceapă, 2 linguri de praf de usturoi, două conserve de pastă de tomate, 2 linguri de boia de ardei, ¼ cană de oţet de mere, ¼ cană de zahăr brun brut, 2 linguri de miere, 2 linguri de sirop de arţar, 2 linguri de sare, 2 linguri de piper proaspăt măcinat.

Pune toate ingredientele în blender şi amestecă-le bine. Pune pasta rezultată într-o cratiţă, lasă la foc mic şi amestecă încontinuu. Nu trebuie să înceapă să fiarbă şi să facă bule. Lasă la foc mic până ce sosul se încinge bine. Poţi să-l foloseşti imediat sau să-l depozitezi la frigider până a doua zi.

Unge cu acest sos grătarele de mânzat când sunt cel puţin pe jumătate făcute.

Mici:

O să-ţi spun un mic secret… dacă vrei să faci nişte mici de invidiat, stropeşte-i cu bere din când în când în timp ce sfârâie pe grătar.

Legume:

Cine spune că vegetarienii nu se pot bucura de un grătar pe cinste? Cu sosul perfect, poţi să transformi legumele de pe grătar într-un adevărat festin de zile mari.

Ai nevoie de: o conservă mare de sos de tomate, 3-4 linguri de sirop de agave sau sirop de arţar, 2 linguri de oţet de mere, 2-3 linguri de sos de soia, 1 linguriţă de boia de ardei dulce sau iute, după gust, o linguriţă de oregano şi una de busuioc (sau poţi să alegi doar una din aceste mirodenii).

Amestecă toate ingredientele bine şi sosul este gata. Pentru că legumele se fac mai repede decât carnea, poţi să începi să pictezi cu acest sos pe legume încă de la prima flamă.

Fii la curent cu cele mai noi articole !

Signup now and receive an email once I publish new content.

Pentru ca nici noua nu ne place SPAM-ul, garantam confidentialitatea datelor tale

About Author

Leave A Reply


*