Cozonac de casă cu cacao și nuci

0

Te-ai săturat de cozonacii din comerț? Anul acesta, de ce să nu îi servești pe cei dragi cu un cozonac făcut de tine? Noi îți propunem o rețetă de cozonac de casă cu cacao și nuci. Sună delicios, nu-i așa?

Ai nevoie de:

Pentru aluat:

  • 500 g făină pentru cozonac
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 150 g zahăr tos
  • 2 pliculețe zahăr vanilat
  • 250 ml lapte
  • 50 g ulei de floarea soarelui
  • 50 gr unt
  • 4 gălbenușuri
  • ½ linguriță sare
  • coaja rasă de la o portocală

Pentru umplutură:

  • 300-350 g miez de nucă
  • 3 albușuri
  • 3 linguri zahăr tos
  • 2 linguri de cacao (sau mai multe – după gust)

Mod de preparare:

Cerne făina de 2-3 ori înainte de a o folosi și pune-o într-un castron adânc. Pune laptele într-o cratiță împreună cu zahărul tos și cel vanilat. Lasă-l pe foc până se încălzește și se dizolvă zahărul. Ai grijă să nu fiarbă, altfel nu va crește cozonacul! Dizolvă drojdia cu ajutorul câtorva linguri de lapte cald, apoi pune-o peste făină. Presară puțină făină deasupra drojdiei și las-o la loc călduros. Mai departe, amestecă gălbenușurile cu coaja de portocală și adaugă compoziția peste făina cu drojdie, urmată imediat de lapte. Amestecă totul cu o lingură din lemn.

Acum urmează partea mai puțin plăcută. Dar hei, facem cozonac de casă, da? Amestecă untul moale cu uleiul. Acesta este amestecul pe care îl vei folosi pentru a-ți unge mâinile în timp ce frămânți cozonacul. Este important să nu folosim făină în acest proces. Ne vom folosi numai de amestecul din unt și ulei. Aluatul trebuie frământat aproximativ 30 de minute. După ce treci de etapa grea a frământatului, este timpul să pui aluatul la „odihnă” pentru o oră și jumătate, acoperit, la loc cald.

Următoarea este umplutura. Bate albușurile spumă. Adaugă zahărul, miezul de nucă măcinat mărunt și lingurile de cacao. Amestecă bine până la omogenizarea compoziției.

Revenim la aluat. După ce a crescut, împarte-l în două parți egale. Întinde părțile pe masa unsă cu ulei, apoi pune uniform câte jumătate din umplutură pe fiecare parte. Rulează fiecare parte, apoi rulează părțile între ele, ca într-o împletitură.

Pune într-o formă de cozonac hârtie pergament și așază cu grijă împletitura. Unge cozonacul cu un gălbenuș de ou bătut amestecat cu puțin unt, pentru a prinde culoare. Lasă-l la loc călduros până își dublează volumul. Apoi, dă-l la cuptor aproximativ 40 de minute la 180°C. După 30 de minute, este binevenit testul cu scobitoarea. Se lasă la răcit înainte de a fi servit.

Sfat: O cană cu lapte cald și o felie de cozonac proaspăt pot fi înlocuitorul de sezon al unui mic dejun.

Poftă bună!

sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Andreea Corneanu

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.