5 alternative sănătoase pentru 5 feluri de mâncare nesănătoase

0

În zilele noastre, sunt atâtea mâncăruri nesănătoase pe care ar trebui să le eliminăm din alimentaţia noastră încât jocul de asta DA asta NU poate deveni frustrant. De ce să le eliminăm când putem să le înlocuim cu ceva sănătos?

Iată 5 alternative sănătoase la unele din mâncărurile pe care ar trebui să le eliminăm din alimentaţie.

1. În loc de biscuiţii Oreo sau batoane de ciocolată pline de zaharuri, coloranţi, arome şi multe E-uri, de ce nu o ciocolată făcută în casă, cel puţin la fel de delicioasă.

Ingrediente:
  • 4 pătrăţele de ciocolată neîndulcită (aprox. 110 gr)
  • 3 linguri de ulei de cocos organic
  • 2 linguri de miere naturală
  • ¼ linguriţă de sirop de ştevie
  • ¼ cană de nuci prăjite şi mărunţite
  • ¼ cană de cireşe uscate fără adaos de zahăr, tăiate în jumătate

Mai întâi, prăjeşte puţin nucile în cuptor sau într-o tigaie (amestecă continuu în ele să nu se ardă). Topeşte ciocolata la abur. Tapetează cu ulei de cocos formele în care vrei să faci ciocolata. Aşează jumătăţile de cireşe şi nuca tăiată mărunt pe fundul formei sau formelor. După ce ciocolata s-a topit, adaugă uleiul de cocos, stevia şi mierea. Toarnă ciocolată în forme, peste nuci şi cireşe şi lasă la frigider sau la congelator totul până se întăreşte. Taie bucăţele şi serveşte. Un adevărat deliciu!

2. Înlocuieşte dressingul pentru salate din comerţ cu unul făcut acasă, fără grăsimi, zaharuri, arome artificiale şi coloranţi.

Mâncăm salate să fim mai sănătoşi. Problema este dressingul pe care îl punem peste, care poate transforma o masă sănătoasă foarte repede în una nesănătoasă. Fă-ţi un borcan mare de dressing cu puţine calorii, alcalinizant şi sănătos.

Propunerea mea este o reţetă de bază pe care tu poţi să o îmbunătăţeşti prin adăugarea de ierburi aromatice sau alte ingrediente care păstrează linia sănătăţii.

Ingrediente:
  • o cană de ulei de măsline virgin presat la rece
  • ⅓ cană de suc de lămâie
  • ¼ cană de apă
  • o lingură de sare
Opţional:
  • câteva picături de sirop de ştevie
  • 3 linguri de busuioc
  • o lingură de maghiran
  • ¼ lingură de rozmarin sau 2 linguri de mentă                          

Pune toate ingredientele în blender şi amestecă-le până se omogenizează. Pune totul într-un borcan şi păstrează-l la frigider până la folosire.

3. Elimină “condimentele” cu gust de paprica, bacon sau alte minunăţii, pline de aditivi şi grăsimi.

Dacă îţi place să adaugi aromă peste legumele fierte sau peste snack-urile făcute acasă, cel mai bine să elimini condimentele acelea “delicioase” din comerţ cu gust de brânză, grătar sau te miri ce alte mirodenii.

Foloseşte în schimb un topping de seminţe de dovleac cu sos de soia sau tamari.

Ingrediente:
  • ½ cană de seminţe de dovleac decojite
  • 1-2 linguriţe de sos de soia sau tamari

Prăjeşte seminţele de dovleac într-o tigaie până ce prind o nuanţă galben-maronie. Adaugă sosul de soia sau tamari. Ce rezultă, adaugă peste legume, orez sau snack-urile făcute acasă. O să aducă un plus de savoare şi o să uiţi de condimentele pline de E-uri din comerţ.

4. Înlocuieşte popcornul făcut la microunde plin de chimicale.

Poţi să-ţi faci singur popcornul pentru movie night. Dacă nu ai o maşină specială de făcut popcorn, poţi să cumperi seminţe şi să ţi le faci într-o oală sau în cuptor. Apoi, topeşte puţin unt şi toarnă peste, alături de sare.

5. Înlocuieşte sosul de tomate la conservă cu nivele ridicate de BPA.

Garniturile de la conserve au o răşină care conţine bisfenol-A şi BPA. Această răşină este un estrogen sintetic dăunător care are strânsă legătură cu bolile de inimă, hipertensiune arterială, diabet zaharat şi chiar obezitate.

Cea mai simplă modalitate să obţii un sos de tomate delicios şi sănătos este… îngheţarea. Pune la congelator roşii întregi cu tot cu pieliţă, tăiate felii, tăiate cubuleţe sau chiar piuree.

Roşiile crude îngheţate pot fi folosite în orice reţetă. Condimentarea lor e cel mai bine să fie făcută după decongelare, nu înainte, deoarece congelarea lor fie amplifică gustul condimentelor fie îl face să fie mai fad. După decongelare, roşiile devin moi şi păstoase. La fel ca mai toate legumele congelate trebuie să fie consumate în cel mult 8 luni.

E simplu:
  • Alege roşii proaspete şi dacă e cazul curăță unde sunt moi sau puţin stricate
  • Spală bine roşiile apoi şterge-le cu un prosop de hârtie
  • Curăță codiţa şi zona din jurul ei
  • Pune roşiile într-o pungă de congelare. Roşiile nu e nevoie să fie opărite înainte de congelare

Sosul de tomate este gata, mai trebuie doar să-i dai gust şi e numai bun de adăugat în ciorbă, tocăniţă sau alte preparate.

sursă foto: dollarphotoclub.com

Fii la curent cu cele mai noi articole !

Signup now and receive an email once I publish new content.

Pentru ca nici noua nu ne place SPAM-ul, garantam confidentialitatea datelor tale

About Author

Leave A Reply


*