5 minute de filosofie cu Diana-Florina Cosmin

0

Puțini sunt cei ce știu cu exactitate care este drumul pe care vor să-l urmeze în viață, iar numărul celor care știu pe unde să pășească de când sunt copii este cu atât mai mic. Diana este unul din fericiții oameni care a știut de la vârsta de 5 ani că scrisul este menirea ei, toate eforturile îndreptându-se în această direcție. Efectele nu au întârziat să apară, fiind astăzi redactor șef la ForbesLife România și UP by Forbes, owner al paginii finesociety.ro – un site despre tot ce-i fin și fain – și autoare a cărții Poveștile unei inimi. A studiat în Statele Unite, Anglia, Olanda, Elveția și Austria, s-a plimbat în peste 50 de țări și în tot acest timp a devenit o colecționară de povești inspiraționale cu și despre oameni frumoși, locuri incredibile și lecții de viață.

După ce răspunsurile ei te vor convinge că este o connaisseuse într-ale fineții, te îndemn s-o citești zilnic pentru un plus de frumos și un dram de inspirație.

Cum ar arăta o societate fină în viziunea ta?

Ar fi o societate în care valorile și acțiunile oamenilor să fie mai nuanțate, mai subtile. O societate în care să râdem la glume mai bune, cu mai mult tâlc, nu la hăhăieli grosiere. Să ne „prindem” de pasaje mai complicate din cărți, să avem habar de trecut și să înțelegem afirmațiile mai profunde ale oamenilor din jur. Să știm să vorbim și să scriem corect și să nu ne fie indiferente cratimele anapoda, cacofoniile și alte lucruri flagrante. Să ne recăpătăm capacitatea de a judeca și de a aprecia finețuri. Să ne pese de amănunte și să le folosim pentru a face diferența între valoare și nonvaloare. În prezent, nimănui nu-i mai pasă de tușele de detaliu, atât timp cât – văzută din avion – imaginea de ansamblu e-n regulă și „merge și-așa”. O societate fină ar fi o societate care ține mai mult la ea însăși și care determină vulgul să se cizeleze, nu se vulgarizează ea. Poate că e utopică în acest moment, în contextul secolului în care trăim, dar cred că ar trebui măcar să tindem către asta.

Care sunt valorile care stau la temelia unui om frumos?

Cei șapte ani de-acasă, „altoiți” cu pornirile native, dau valorile fundamentale ale fiecărui om. Cumva viața e nedreaptă, pentru că le ai sau nu, în funcție de mediul în care ai crescut. Pentru mine un om frumos este un om care nu face altuia ceea ce n-ar vrea să i se întâmple lui, care respectă alți oameni și care vrea să nu lase nimic urât sau rău în urmă. Restul sunt rafinamente.

Care este cea mai dură lecție de viață de care te-ai lovit până acum?

Faptul că, de multe ori, ești excepția de la regulă, nu regula. Altfel spus, dacă tu ești sincer și corect, nu înseamnă că toți oamenii cărora le arăți bunătate ți-o vor întoarce. Dacă tu n-ai face un anumit lucru niciodată, nu înseamnă că altcineva nu l-ar face fără să clipească. Dacă tu îți ții promisiunile, nu înseamnă că orice promisiune făcută ție este un „gentleman’s agreement”. Și că anumite lucruri care ție ți se par stupide, absurde și de neiertat ar putea să fie normalitatea unor oameni de la care tu aveai anumite pretenții.

De ce anume ne privăm atunci când nu suntem atenți la ce e în jurul nostru?

De șansa de a învăța ceva nou despre noi înșine – că ne place sau nu un lucru, că ne revoltă sau ne inspiră o anumită situație – de a cunoaște un om interesant sau, dacă lucrăm în medii creative, de șansa unei revelații. Cele mai bune idei și proiecte ale mele s-au născut în momente în care am privit în jurul meu și mi-am dat voie să fiu prezentă.

Cum arată un om fericit?

Este un om care pune capul pe pernă seara mulțumit de ceea ce a făcut în ziua respectivă și care se trezește a doua zi cu nerăbdarea de a continua ceea ce începuse ieri. Indiferent că acel „ceva” este surf, crescut copii, strungărie, design sau frământat de covrigi. Acesta e cel mai simplu și sigur mecanism pentru fericire pe care-l știu.

About Author

Sunt o optimistă convinsă și mi se spune că am un entuziasm molipsitor. Am declarat război oricărui colț de mobilă, acolo unde se râde mult sunt mereu prezentă și încerc să împodobesc lumea din jurul meu cu frumos. Îmi place să cunosc suflete noi, să le observ și să-i descopăr pe oamenii care le poartă. Și, poate cel mai important, îmi place să scriu despre toate acestea.

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.