Roagă-te, iubește, dar mai ales mănâncă!

1

– o călătorie culinară –

George Bernard Shaw spunea “Nu este dragoste mai sinceră decât dragostea pentru mâncare”.  Şi judecând după numărul foarte mare de reţete care există în toată lumea este clar că nu poate fi contrazis.

Dar care sunt cele mai gustoase mâncăruri din lume? În baza preferinţelor şi a experienţelor mele culinare am încercat să identific 20 de mâncăruri din 20 de ţări diferite, care să fie considerate cele mai reprezentative şi cele mai gustoase pentru zonele respective.

Aşadar bucuraţi-vă ochii cu acest festin şi încercaţi să nu salivaţi prea tare în timpul acestui mic tur culinar.

paella cu fructe de mare1. Paella cu fructe de mare – Spania

Marea se întinde albastră şi frumoasă la picioarele tale, briza ei îţi mângâie părul şi o tigaie aburindă plină de paella este aşezată în faţa ta. Creveţi, homar, midii şi sepie combinate cu orez alb şi diferite plante aromatice, ulei şi sare, toate combinate în acest fel de mâncare Valenciană te vor trimite imediat în vacanţă.

som tam

2. Som Tam – Thailanda

Pentru a prepara cea mai faimoasă salată din Thailanda, pisează usturoi şi ardei iute într-un mojar, amestecă cu suc tamarin, sos de pește, arahide, creveţi uscaţi, roşii, suc de lămâie, pastă din trestie de zahăr, fasole verde şi o mână de papaya verde ras. Lângă toate acestea adaugă o garnitură de orez bine condimentată şi vei simţi gustul şi frumuseţea Thailandei în fiecare înghiţitură.

pui cu parmezan

3. Pui cu parmezan – Australia

Parmezan topit, brânză mozzarella şi un piperat sos de roşii cu usturoi picurat peste partea superioară a unui piept de pui – amatorii de pub-uri australiene susţin că acest fel de mâncare aparent italiană le aparţine în totalitate. Din moment ce mâncarea este atât de bine făcută, nu are rost să îi contrazicem.

gratar texan4. Grătar Texan din carne de porc – S.U.A.

Un piureu suculent de chili, roşii, ceapă, ardei şi diverse ierburi dă fiecărui bucătar ocazia să îşi personalizeze propriul său grătar pentru a obţine un grătar de porc perfect pregătit. La fel ca cerul Texasului, opţiunile sunt nelimitate.

 

5. “Fish ‘n’chips”- Marea Britaniefish & chips

Ceva care a fost în jur încă din 1860 nu poate face mult rău. Marcă a clasei muncitoare britanice din perioada Victoriană, acesta este un fel de mâncare crocant pe dinafară şi pufos pe interior, simplu şi fundamental.
Presărat cu sare, oţet şi sos tartar este un fel de mâncare tipic şi de neînlocuit al englezilor, o adevărată capodoperă culinară.

sushi6. Sushi – Japonia

Când Japonia vrea să construiască ceva corect, se construieşte într-adevăr corect. Brand – uri gigante, cum ar fi Toyota, Nintendo, Sony, Nikon şi Yamaha au fost create de oameni alimentaţi cu nimic mai complicat decât pește crud şi orez, dar este modul în care peştele şi orezul se pun împreună care face acest fel de mâncare să se numere printre favorite la nivel mondial.

rata pekin7. Rață Pekin – China

Glazura este secretul. Prăjită lent în cuptor, pielea acoperită de glazura delicioasă şi crocantă este atât de bună încât restaurantele autentice vă vor servi mai multă piele decât carne, servită cu clătite, ceapă şi sos de fasole dulce. Odată ce ai gustat această delicatesă va fi singurul mod în care vi dori să servești rață.

rendang8. Rendang – Indonezia

Carnea de vită este lent fiartă la foc mic cu lapte de cocos şi un amestec de lemongrass, galangal, usturoi, curcumă, ghimbir şi ardei iute, apoi se lasă să fermenteze timp de câteva ore pentru a crea acest fel de mâncare moale, bogat aromat şi absolut delicios din carne de vită. Degustarea sa atunci când este proaspăt ieşit din cuptor îți va trimite stomacul în Rai, dar mulţi oameni cred că devine chiar mai bună atunci când este lăsat peste noapte.

arepas9. Arepas – Venezuela

O chiftea din aluat făcut din făină de porumb care oferă o savuroasă “pânză” pe care se poate picta cu nenumărate topping-uri delicioase: brânză, carne de pui tocată, carne de vită, roşii, avocado… e unul cel mai frumoase lucruri din Venezuela, alături de toate câştigătoarele Miss Univers.

champ10. Champ – Irlanda

Champ – mâncarea internaţional irlandeză despre care se spune că se duce în jos în stomac mai repede decât prima halbă de Guinness într-o noapte de vineri. Piure de cartofi cu ceapă verde, unt, sare şi piper Champ este garnitura perfectă alături de orice carne sau pește. Pentru a simţi cu adevărat aroma şi gustul plăcut şi cremos al acestui fel de mâncare se recomandă consumarea într-un irish pub cât se poate de aglomerat.

pho11. Pho – Vietnam

Acest fel de mâncare naţional de multe ori pronunţat greşit- “fuh”este corect -este doar supă, tăiţei de orez proaspeţi, câteva ierburi şi, de obicei, carne de pui sau de vită. Dar e mai mult decât suma ingredientelor sale: parfumată, gustoasă şi echilibrată se află la polul opus al motociclistului care te-a adus la mica cafenea, unde vei găsi cele mai bune și mai delicioase feluri de mâncare.

sunca de parma12. Şuncă de Parma – Italia

O vei găsi împăturită în jurul bucăţilor de pepene galben, înfăşurată în jurul grisinelor, pusă peste pizza, îngrămădită peste salată. Există un motiv bun pentru care aceste felii sărate, subţiri ca şi hârtia şi uscate lent ridică gustul a tot ceea ce însoţesc la un nivel superior şi anume gustul special dat de fumul natural şi de carnea bine făcută.

pui yassa13. Pui Yassa – Senegal

Yassa este un pui marinat trimis din cer şi făcut din lămâie, ceapă şi ardei iute, adesea duse la nivelul următor cu un dram de muştar Dijon şi ceva ghimbir proaspăt ras. Puiul este lent gătit în acest amestec aromat înainte de a fi servit peste orez.

 

gurajati thali14. Gurajati Thali – India

Doar imaginaţi-vă – o farfurie de tablă, mare, circulară umplută cu zece curry vegetariene pline de aromă şi de dulceaţă care stau alături de porţii de linte, legume picante, salată şi un desert garantat a fi yummy. Şi cu un flux constant de orez adus la masa ta pe tot parcursul mesei eşti liber să devorezi aceste feluri de mâncare cum preferi. Şi crede-mă le vei devora!

poke15. Poke – Hawaii

Cuburi proaspăt tăiate de ton crud galben (Ahi) combinate cu sos de soia, ulei de susan, sare de mare, ardei iute, ceapă dulce şi alge marine Limu … este una dintre cele mai mari creaţii culinare ale acestei lumi. O bucată rece de poke combinată cu o cantitate proporţională de orez în aceeaşi înghiţitură este o senzaţie care este atât de divină, încât este greu să crezi că eşti încă pe pământ.

bimbim guksu16. Bimbim Guksu – Coreea de Sud

Bimbim Guksu este un popular fel de mâncare coreean cu tăiţei care este perfect pentru zilele călduroase de vară. Tăiţeii sunt reci şi amestecaţi cu un sos picant şi dulce Gochujang (pastă de ardei roşu tipic coreană).

 

hamsii17. Hamsii – Turcia

Cum hamsiile roiesc în Marea Neagră spre Strâmtoarea Bosfor în fiecare iarnă, pescarii turci îşi umplu plasele de pescuit. Dacă ajungi la sosirea iernii în Istanbul, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să vizitezi piața de pește Karaköy, pentru a te bucura de mâncarea de stradă perfectă, Hamsii Ekmek. Hamsiile sunt prăjite şi servite cu frunze de rucola, felii subţiri de ceapă şi pâine proaspătă, crocantă.

khinkali18. Khinkali – Georgia

Khinkali pot arăta ca nişte simple găluşte, dar combinaţia de ierburi şi condimente, cu carnea proaspăt tocată, care crează o supă delicioasă în interiorul lor le face orice, dar nu simple. Fiecare găluşcă este umplută şi apoi răsucită de peste 20 de ori pentru a obţine un mic buton la capătul acestora. Pentru a mânca, se presară piper proaspăt măcinat şi se ridică de capăt. Luaţi o muşcătura mică şi apoi sorbiţi supa din interiorul găluştii, apoi mâncaţi restul.

saltenas19. Saltenas – Bolivia

Acest produs de patiserie savuros oferă Boliviei premiul pentru cel mai bun stil de ”empanada” din America Latină. Aluatul este gros ca o crustă cu scopul de a putea reţine umplutura consistentă. Există două stiluri, dar ”saltenas de caldo” umplut cu o tocană de vită tocată, o mulţime de condimente şi un pic de dulceaţă sunt cei pentru care ar merita să călătoreşti peste ocean.

samoosas20. Samoosas – Africa de Sud

Africa de Sud are cea mai mare populaţie de indieni din afara Indiei şi indienii din Africa de Sud şi-au dezvoltat propria lor interpretare unică a mâncării indiene. Samoosa, varianta gătită în Africa de Sud este gustarea indiană supremă, şi vine cu o mare varietate de arome ceea ce o face mult mai gustoasă decât samoosas din alte ţări. Soiurile mele de samoosas preferate sunt cele cu spanac, feta, brânză şi ceapă,”spălate” cu o ceaşcă de ceai masala dulce.

 
text: Ioana Fodor
sursă foto: dollarphotoclub.com

About Author

Altfel.

1 Comment

Leave A Reply

Acest formular colectează adrese de email și nume cu scopul de a răspunde eventualelor solicitări/întrebări. Pentru a utiliza acest formular declar că am peste 16 ani, că am citit și sunt de acord cu Politica de confidențialitate a acestui site.